Расту тензије због проусташа у Блајбургу

Агенције
Расту тензије због проусташа у Блајбургу

Беч - Власти покрајине Корушка суочене су са растућим бројем случајева кршења закона о забрани величања нацизма, а тензије расту због комеморације у Блајбургу.

Догађања у Блајбургу све више оправдавају критике бројних организација које желе да буде забрањена комеморација која се од 1951. године одржава на локацији Лојбахер фелд. Поднесена је пријава против двојице Хрвата који су поздрављали нацистичким поздравом, као и једног другог њиховог земљака због кукастог крста који је имао истетовиран на руци.

Документациони архив аустријског отпора комеморацију у Блајбургу окарактерисао је "највећим скупом нациста у Европи", наводећи да они носе усташке симболе. Ти симболи су у Хрватској забрањени, али не и у Аустрији, гдје закон о забрани садржи само нацистичка обиљежја.

Документациони архив сматра да би усташки симболи требало да се нађу у аустријском закону, али то одбијају власти општине Фелклермаркт. Власти ове општине поручују да комеморацију не могу да спријече јер се миса одржава на приватном посједу који су Хрвати откупили од пољопривредника.

Шеф Службе за заштиту уставности покрајине Корушка Хелмут Мајер каже да сваке године упућује већи број својих службеника на комеморацију и да налажу учесницима да склоне усташке симболе. Међутим, и ове године у јавност су доспјеле бројне слике на којима се види да су учесници комеморације носили усташке симболе, као што то чине сваке године. Хрватско "Удружење бранитеља домовинског рата 91" поднијело је кривичне пријаве Државном тужилаштву Хрватске и Јавном тужилаштву Србије против српског министра рада Александра Вулина због његове изјаве да је скуп у Блајбургу, одржан 13. маја, "највећи скуп фашиста и неонациста у Европи" који се спроводи под покровитељством Хрватског сабора.

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да је кривична пријава коју је удружење поднијело маркетиншки трик ради афирмације усташке идеологије. Говорећи о томе да су усташе биле "најдеснији огранак фашизма", Штрбац је указао да је ријеч о маркетиншком трику који би требало да скрене пажњу на "усташку идеологију".

- Мислим да они и не очекују процесуирање и да је ово само маркетиншки трик, да се о њима пише и што више спомињу усташтво и Блајбург - истакао је Штрбац.

Нацистички испади

Матуранти широм Хрватске од петка се окупљају како би традиционално прославили крај школске године, а славље су обиљежили нацистички испади. У центру Ђакова средњошколци су лабрадору на њушци исцртали кукасти крст, злогласни симбол Хитлеровог нацистичког режима.

Фашистички испади забиљежени су и у Загребу, на шта је реаговао глумац Асим Угљен.

- Овим матурантима који су прошли испод мог прозора, свесрдно желим да и њима неко пјева како их треба клати. Тако млади, а тако глупи. Дјечице, ограђени сте као балкон - написао је Угљен и закључио да је за све криво лоше кућно васпитање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана