Растовић: Све више кокаина креће се према Европи

Срна
Растовић: Све више кокаина креће се према Европи

ЗАГРЕБ - Шеф Службе за сузбијање наркотика хрватског УСКОК-а Дражен Растовић рекао је да се све више кокаина из Јужне Америке креће према Европи, а да кријумчари из западноевропских лука промет преусмјеравају и у луке у Јадранском мору.

Растовић је рекао да процјене из 2019. говоре да се према Европи транспортује од 500 до 800 тона кокаина.

“Главне улазне луке унатраг више година су биле западноевропске луке, Антверпен, Ротердам, Холандија, Белгија, али у неколико посљедњих година Европа је препознала проблем кокаина и све су ефикаснији. О томе и говоре велике количине кокаина које се плијене у задњих неколико година”, рекао је Растовић за ХРТ.

Он је навео да кријумчари промет усмјеравају на друге луке, те да су с тим између осталог суочене луке на Јадранском мору, укључујући и хрватске.

Растовић је рекао да је такозвани балкански наркокартел потпуно другачији од традиционалних картела и злочиначких међународних организација пирамидалног устројства.

Према његовим ријечима, на овим просторима дјелује велики број независних ћелија које међусобно сарађују.

“Састављени су од појединаца од југоисточне Европе, то су претежно држављани Црне Горе, Србије, Хрватске, Словеније и БиХ. Они међусобно добро сарађују. Удруживањ зависи од тога колико новца имају да закључе одређени посао, начин кријумчарења, значи, све је то јако различито, за разлику од тих пирамидалних организација”, рекао је Растовић.

Он је објаснио да у лукама у Хрватској кроз процјену ризика радници царине одређују одређени број контејнера који након спуштања с брода аутоматски иде на рендген, а ако постоје одређене сумње, на преглед иду и други контејнери.

“Очекујем попуњавање у људству и бољу технику да се што већи број контејнера прегледава”, додао је Растовић.

Растовић је рекао и како су примијетили да су цијене на илегалном нарко тржишту у пандемији порасле, што се првенствено односи на марихуану и кокаин.

Он је навео, везано за велику запљену дроге у Плочама, рекао да је криминалистичко истраживање у току и изразио наду да ће бити прикупљено довољно доказа против организатора кријумчарења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана