Рама: За Вучића застава и химна Србије

danas.rs
Рама: За Вучића застава и химна Србије

Тирана - Премијер Албаније Еди Рама рекао је да Албанија и Србија могу да ураде за Балкан оно што су Француска и Њемачка урадиле за Европу послије Другог свјетског рата.

Премијер Албаније је у изјави дневном листу "Данас" истакао да ће током посјете предсједника српске владе први пут у складу са државним протоколом бити истакнута застава Србије и интонирана химна државе Србије.

"Поред тога што је ово прва званична посјета једног премијера Србије Тирани, као и да ће том приликом први пут у складу са државним протоколом бити истакнута застава Србије и интонирана њена национална химна, ова посјета има посебан значај и као показатељ наше рјешености да наставимо напредовање на путу утврђеном током берлинског процеса, прошлог августа, под визионарским лидерством за Балкан њемачке канцеларке Ангеле Меркел", истиче Еди Рама.

Премијер Албаније истиче да има "повјерење у визију и вољу њемачке канцеларке поводом будућности Балкана".

"Не само због тога што дјелимо исту визију и увјерење да је Европи данас потребан Балкан исто као што је Балкану неопходна Европа, већ и због тога што смо свјесни да, уколико не будемо радили заједнички за будућност, свима нам прети повратак прошлости. То на нас ставља терет много већи од оног који изванредна одговорност да водимо државу већ носи са собом, јер нема сумње да ће успјех међусобне сарадње одредити не само судбину Албанаца и Срба у будућности, већ и судбину пројекта уједињене Европе, као највећег мировног пројекта који је човјечанство икада замислило и спровело", закључује предсједник Владе Албаније у изјави за "Данас".

Одговарајући на питања о односима у региону, прије свега са Албанијом, премијер Србије је рекао за Б92 да нема тешких порука из Београда.

Савјетник албанског премијера Шкељзен Маљићи изјавио је, уочи посјете премијера Србије Александра Вучића Тирани, да постоји жеља да се међудржавни односи побољшају и уђу у нормалне токове и додао да ће Албанија учинити све да приликом посјете не буде никаквих инцидената.

"Иако постоји отпор у оба друштва, потребно је успоставити бољу сарадњу између Албаније и Србије. Више од историјске симболике сусрета премијера Александра Вучића и Едија Раме охрабрује жеља да се међудржавни односи поправе и уђу у нормалне токове", рекао је Маљићи за РТК2.

Маљићи је казао да Србија о Косову има свој став и да ће се о томе вјероватно разговарати кад Вучић посјети Тирану.

"Али најважније је да се успоставе бољи билатерални односи и да се успостави боља сарадња на више нивоа, што је захтјев и ЕУ и других међународних институција", навео је Рамин саветник.

Он је додао да у Албанији постоје политичке снаге које нису под контролом државе, а које би могле да протестују због доласка српског премијера.

"Албанска држава ће учинити све да та посјета буде обезбјеђена и да не буде никаквих инцидената. Посјета је врло кратка, за 28. мај је предвиђена регионална конференција на којој ће и Вучић говорити, док су за први дан предвиђени билатерални сусрети, који ће се одвијати на простору који није у центру града. Безбједносне припреме су врло јаке и не очекујем да ће бити провокација, бар не од власти", рекао је Маљићи.

Он је навео да је посјета албанског премијера Београду послужила за промјену његовог имиџа и у ставу косовских Албанаца према њему, јер је већина до тог тренутка сумњала у њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана