Рама: Осјетио сам немоћ ЕУ, изгубљен дух проширења

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ГЕТВАЈГ- На недавном Самиту ЕУ са лидерима Западног Балкана осјетио сам немоћ европских лидера усљед реалне ситуације, у којој једна земља НАТО, Бугарска, држи друге као таоце, и то је показало изгубљени дух проширења, истакао је данас премијер Албаније Еди Рама на Европском форуму Вахау у аустријском самостану Гетвајг.

Он је казао да жали Европску унију, да је на Самиту изнио сву фрустрацију грађана Балкана, и додао да се не ради само о људима на Балкану, већ на крају о ЕУ.

Изразио је наду да ће одлука бугарског парламента бити прихваћена од Сјеверне Македоније.

"Међутим, у свему томе се не ради само о Бугарској, већ екстремном изразу губљења духа проширења. Изгубили смо нешто што морамо брзо пронаћи. Чујемо често сада да је Владимир Путин веома болестан, и то може бити истина или не, али на другој страни не чини ми се да је ЕУ у најбољем здравственом стању“, подвукао је Рама.

Оцијенио је да Европа није добро заштићена од опасности које се назиру на хоризонту.

"Не изгледа као да ће сљедећа зима бити једноставна. Јединство у ЕУ, које постоји око Украјине, јесте нешто што се не треба сматрати нечим што се подразумијева. Све мање људи је спремно да од нечег одустане. Овај дио свијета је богат, а богатима рећи морате да се припремите на високу инфлацију, високе цијене, није лако и неће прихватити", нагласио је он.

Рама је указао да је Балкан окружен границама ЕУ.

"ЕУ је прва географска реалност у историји географске карте, гдје постоје двије границе, једна унутрашња и једна спољна. У средини налазимо се ми - Балкан“, додао је он.

Рама је казао да је Аустрија једна од малобројних земаља која зна шта је Балкан, која има визију за тај регион, и зна да треба нешто активно учинити.

"Оно што се десило са Бугарском био је симбол како је трансформисано проширење, гдје су киднаповане друге државе због интерних проблема“, нагласио је он.

Рама је казао да га радује што је Украјина добила статус кандидата, како је казао, "добили су пилулу против депресије", што је добро за неко вријеме, али онда мора да се суоче са реалношћу.

"Надам се да ће Украјинци усмјерити свој поглед на Сјеверну Македонију, која 17 година има статус кандидата. Нормално је да се са кандидатима разговара. Не може бити неко кандидат за женидбу и да му се каже нисмо спремни да са тобом разговарамо“, казао је он.

Статус кандидата треба да значи да се та земља схвата као озбиљан партнер, рекао је Рама.

Украјинци, према његовим ријечима, заслужују подршку, јер заустављају неког ко жели да промијени свјетски поредак.

Рама је истакао да сарадња мора постати норма, а четири слободе ЕУ заједнички модел живота.

„Чули сте можда да је то тежак процес, желимо тај процес примијенити кроз „Отворени Балкан“. То је инструмент који је потребан за примјену Берлинског процеса. И то је оно што ћемо чинити убудуће“, додао је он.

Рама је казао да проблеми историје постају нерјешиви када политичари покушају да их ријеше.

"На Балкану постоји особина да производимо више историје него што можемо савладати. Али постоји и историја сарадње. Што више покушавамо да се одвојимо не успијевамо", рекао је Рама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана