Раковић: Парламент Српске да забрани посјету Ђукановића БиХ и улазак у Српску

Срна
Раковић: Парламент Српске да забрани посјету Ђукановића БиХ и улазак у Српску

БЕОГРАД - Историчар Александар Раковић изјавио је да би Народна скупштина Републике Српске требало да забрани предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу службену посјету БиХ и размотри да му забрани улазак у Српску и тако онемогући да у Сребреници изведе перформанс који би био увреда и за српске и за бошњачке жртве.

Раковић је оцијенио да је Ђукановићева изјава директан и намјерно смишљен одговор српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, који се недавно успротивио његовој званичној посјети БиХ.

Он је нагласио да Ђукановића, који је изјавио да је његов став у вези са Сребреницом јасан и да ће ако треба својим присуством показати “пијетет према жртвама тог геноцида”, не интересују жртве и страдања већ само сопствени интерес.

Раковић је истакао да би посјета Ђукановића Сребреници била само казна и Републици Српској и Црној Гори, али и свим Србима за оно што црногорски предсједник сматра да би његови спонзори на Западу жељели да казне српски народ.

“Њега интересује само да добије јефтине политичке поене. Да на тај начин привеже себе још једном за екстремне кругове у НАТО пакту и Западној Европи и да још једном упери прстом у Србе”, навео је Раковић.

У сваком смислу, каже Раковић, треба спријечити да Ђукановић у Сребреници обиљежи неки свој бизарни перформанс који нема никаве везе са осјећањима.

Према његовим ријечима, требало би превентивно дјеловати и одмах му забранити долазак у Републику Српску на неодређено вријеме тако да уопште не треба да размишља како ће даље провоцирати Србе.

Он је истакао да одлуку о забрани доласка Ђукановићу треба да донесе или Народна скупштина Српске у пакету са одлуком о заштити виталног националног интереса у Републици Српској или да је донесе Влада Српске када буде имала сазнања о намјери Ђукановића.

Раковић је указао да, ако би Ђукановић у догледно вријеме слетио у Сарајево и кренуо у Сребреници, полиција Републике Српске требало да га заустави и замоли да се врати, а да, “ако он не буде желио да се врати, буде враћен силом, јер долази да провоцира, а не због емпатије”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана