Радници заузели никшићку зељезару Тосчелик, почели штрајк

Танјуг
Радници заузели никшићку зељезару Тосчелик, почели штрајк

ПОДГОРИЦА - Радници никшићке Жељезаре Тосчелик заузели су фабрику и почели штрајк глађу, пошто су преговори о преузимању жељезаре између бизнисмена Миодрага Давидовића и представника турског Тосчелика запали у ћорсокак, и требало би да се наставе тек 22. августа.

Представник радника Иван Вујовић изјавио је да ако Давидовић не може да преузме фабрику, нека то уради држава, али да се јасно о томе одреди.

-Донијели смо одлуку да почнемо штрајк глађу у кругу фабрике, ми смо заузели фабрику и од данас смо ми њени власници. То значи да турски Тосчелик не може више да уђе у фабрику, а они који буду жељели да преговарају о преузимању, то ће моћи да раде само са радницима - казао је Вујовић, преноси дневни лист Дан.

Вујовић је навео да су „радници десет година ћутали, трпјели и пролазили агонију“ и да је сада Тосчелик одлучио да раднике пошаље кући од 1. септембра.

-Давидовић и држава нису били у стању да се договоре шта и како. Мислим да међу раднике треба да дође (премијер Црне Горе Дритан) Абазовић, јер радници траже да држава преузме управљање жељезаром. Ако Давидовић није способан за то, нек то уради држава - рекао је он.

Радници су јуче до 18 часова чекали одговор Давидовића или премијера Абазовића шта ће се десити са компанијом, али одговора није било.

Према ријечима Вујовића, радници више ником не вјерују и знају како ће даље.

Давидовић је јуче изјавио да од надлежних министарстава није добио одговоре о његовом захтјеву да му се омогући изградња соларних и ветроелектрана за будући рад жељезаре, као ни у вези с питањем воде и коришћења каменолома.

Он је рекао Вијестима да су га представници Тосчелик групе обавијестили да преговоре о продаји жељезаре могу наставити 22. августа, и да је наставак преговора немогућ без одговора државе на наведена питања.

Супротно од тога, премијер Абазовић је истакао да је држава урадила оно што је до ње, те да ће, ако буде потребе, наставити с улогом медијатора у преговорима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана