Пуповац:Добро што је Хрватска постала осјетљива на дискриминацију

Танјуг
Пуповац:Добро што је Хрватска постала осјетљива на дискриминацију

ЗАГРЕБ - Предсједник СДСС-а и посланик у хрватском Сабору Милорад Пуповац изјавио је данас да је добро што је Хрватска постала осјетљива на неке појаве као што су дискриминација и говор мржње, с обзиром на то да се годинама на те појаве нико није освртао.

Пуповац је то рекао коментаришући случај ријечког кафића "Три мајмуна", чији је власник недавно на свом „Фејсбук“ профилу поручио да симпатизери и чланови владајуће ХДЗ у том објекту нису добродошли, а што је у својим реакцијама премијер Андреј Пленковић назвао "дискриминацијом и говором мржње", уз упозорење да је то "корак до фашизма".

- Околности пандемије довеле су у први план човека који трпи као што трпе многи... ту је потребна нека врста стрпљења и трпељивости, а има људи који то желе да претворе у средство отпора према влади и мерама, који би то радо политизовали . рекао је Пуповац за Хрватски радио, пренијела је Хина.

Потребно да, како је рекао, "као друштво вјежбамо шта је говор мржње, а шта није, шта је дискриминација а шта није, када је реч о критици и сатири, а када о фашизацији".

О сарадњи са Јеврејском заједници ради договора о забрани усташког поздрава "за дом спремни", Пуповац каже да постоји спремност да се о томе разговара, али да није сигуран колико ће дуго консултације с тим у вези трајати.

- Не вјерујем да ћемо се унутра три седмице усагласити о свему, за то ће нам требати више времена, а хтјели бисмо да избегнемо да се та тема мијеша са изборима - рекао је Пуповац, који је и предсједник Српског националног вијећа.

Задовољан је, каже, понуђеним текстом измена Кривичног закона јер следи добру праксу и добре поруке, као и да има упориште у различитим међународним документима.

О недавном сукобу две групе младића у Вуковару, који је само још један у низу сукоба младића хрватске и српске националности, што је предсједник локалног одбора СДСС-а оцијенио као дириговани напад на припаднике српске заједнице, а не о сукобу навијачких група, Пуповац је казао да то потврђују чињенице које трају годинама.

- Ти елементи навијачких сукоба су прерасли у малтретирање припадника српске заједнице од групе организованих и нажалост од градске управе подржаних младих људи - казао је.

Иначе, ситуацију у Вуковару пред локалне изборе оценио је мирнијом него ранијих година.

- Ћирлица, Срби, Хрвати, међуетнички односи, то се не осјећа, кључни политички актери на нивоу државе и града успјели су да стишају ту ситуацију - рекао је Пуповац.

У Интервјуу седмице предсједник СДС С-а, између осталог, упозорио је на одлазак људи с Баније након потреса, уз апел да се процес обнове и ревитализације убрза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана