Пуповац: Учинићу све да се усташки поздрав забрани

Танјуг
Пуповац: Учинићу све да се усташки поздрав забрани

СРБ - Предсједник Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорад Пуповац поручио је данас у Србу приликом обиљежавања 80. годишњице подизања устанка у Хрватској у Другом свјетском рату, да ће учинити све што је у његовој моћи да се забране усташки поздрав "За дом спремни" (ЗДС) и усташки симболи.

"Не окупљамо се у Србу само зато да бисмо обиљежили устанак и одбрану голог живота 1941. године, него и да обиљежимо највеће постигнуће тог времена, а то је да су се Лика и Далмација ујединили заједно с осталим крајевима, као и да су се Хрвати и Срби ујединили око идеје заједничке слободе. И данас нам треба слична идеја због оних који не бирају такву могућност заједништва, а који у великој мјери још увијек утичу на понашање, одлуке и свијест људи у нашој земљи", изјавио је Пуповац.

Он је подсјетио у каквим су околностима људи подигли устанак, најприје у шуми Брезовица крај Сиска, а онда и под вођством Васиља Гаћеше у Банском Грабовцу, те потом у Лици.

"Ватра отпора наставила је горијети и није се угасила, него се ширила овим крајем, као и сусједном Босанском крајином", рекао је Пуповац.

"Ови устаници могли су ићи и лијево, али могли су ићи и десно, могли су повести народ у четнике, а могли су и у партизане. Било је и оних који су хтјели на четничку страну, али ови нису, него су их одвели на побједничку, партизанску", рекао је Пуповац.

Истакао је да то говори због оних који данас тврде да је ово био другачији устанак него што је био.

"Био је то устанак против усташа, нациста и фашиста, био је то најприје устанак за властити живот, а након тога против окупације и квислинга те за другачију, праведну државу и односе међу народима. Ако то вриједи у већини Европе, зашто то не вриједи код нас? Ако те вриједности вриједе у већини данашње Европе, зашто не вриједе код нас? Зашто они који представљају поражене снаге имају исти третман као и ми овдје?", навео је Пуповац.

Он је упитао зашто овакви скупови морају бити одржавани под јаким полицијским снагама.

"Знам одговор, а знате га и ви. Морамо га подијелити, јер нисмо сви исти. И нећемо бити", казао је Пуповац.

Он се осврнуо на изјаву бившег предсједника Хрватске Стјепана Месића који је у Србу упозорио на покушаје историјског ревизионизма, нагласивши да поздрав ЗДС треба забранити.

Комеморација је ове године прошла без тзв. контрапротеста Аутохтоне Хрватске странке права а полиција је забранила лидеру те странке Дражену Келеминецу и његовим неоусташама долазак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана