Пуповац: Правити се да Срба нема опасно за међународне односе

Танјуг
Пуповац: Правити се да Срба нема опасно за међународне односе

ЗАГРЕБ - Предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац данас је, поводом изјаве вуковарског градоначелника Ивана Пенаве да је пад броја Срба у Вуковару посљедица нетачности претходног пописа, рекао да за Пенаву Срба нема ни данас и да се он све вријеме и понаша као да их нема и да их не треба бити.

Пуповац је указао да је сасвим сигурно опасно правити се да Срба нема и радити све да их нема на тај начин да се њихова права не признају и да се њихова присутност игнорише, као и да се политичка каријера гради на антисрпству.

"У Вуковару, као и у цијелој Хрватској то је веома опасно за међународне односе", казао је Пуповац за Вечерњи лист.

Коментаришући то што је према новом попису становништва удио Срба у Вуковару пао испод једне трећине чиме је та национална мањина изгубила право на употребу ћирилице, Пуповац наводи да је тај постотак за остваривање права на службену употребу језика и писма веома висок, знатно виши него у, како каже, низу земаља ЕУ.

Постоје, додао је, средине у којима се афирмативно води мањинска политика попут Истарске жупаније гдје се таква права припадницима националних мањина признају и независно од тога да ли је постотак изнад или испод 33 одсто у удијелу становништва.

"Немам илузију да је то могуће постићи и у овом случају", рекао је Пуповац за ситуацију у Вуковару.

Он је става да се у Вуковару систематски радило на томе да се број Срба смањи, да се смањује и да међуетнички односи стагнирају кршећи Устав и законе и подупирући се одлукама Владе.

"Али, то је наша ситуација која није на понос и част", рекао је Пуповац.

На констатацију да је и сам члан владајуће већине и питање да ли мисли нешто предузети по овом питању и има ли у плану разговор с премијером Андрејом Пленковићем на ову тему, Пуповац је рекао како је био дио владајуће већине и у вријеме предсједника Зорана Милановића, те да није било никакве користи од тога по овом питању.

Додао је и како у Хрватској постоје подручја која имају паралелну власт и која на дискриминацији Срба раде отпор према државној политици.

Раније данас, градоначелник Вуковара Иван Пенава оцијенио је да пад броја Срба у Вуковару испод 30 одсто, односно за пет одсто од посљедњег пописа, није резултат исељавања Срба, већ да произилази из нетачности пописа из 2011. године, те поручио да ниједно право које је "искамчено на темељу лажног списка" неће пустити нити оставити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана