Пуповац: Пад броја Срба у Хрватској био очекиван

Танјуг
Foto: Танјуг

ЗАГРЕБ- Предсједник Самосталне демократске српске странке у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је данас да је било очекивано да ће се догодити пад броја Срба у Хрватској.

"То није неочекивано ако знамо какво је стање у погледу старости Срба и одласка у треће земље и само је било питање колики ће тај проценат бити”, рекао је Пуповац Танјугу поводом резултата прошлогодишњег пописа становништва који се односе на етничку и вјерску структуру популације Хрватске.

Кад је ријеч о првој оптужници Тужилаштва за ратне злочине Србије против четири висока официра Војске Хрватске за злочине над српским цивилима у акцији "Олуја" 1995, Пуповац је истакао да српски представници дуго инсистирају да Хрватска и Србија почну да сарађују по питању суђења за ратне злочине.

"Ту нарочито мислим на оне случајеве у којима није било великих резултата и напора, а то су они почињени према српским цивилима у Републици Хрватској”, каже Пуповац.

Он се осврнуо и на то што предсједник Хрватске Зоран Милановић веома често користи језик у којем вријеђа актере у политичком животу Хрватске и изван ње.

"То је посебна врста проблема и с тим се мора живјети, али проблем је што то ствара лошу атмосферу према Србима, у међуетничким односима и односима између Србије и Хрватске”, наводи он.

Пуповац истиче да предсједник Хрватске има "мала овлашћења, али и то мало може користити за ширење толеранције у друштву и спољнополитичким односима”.

„Свој утицај и углед може искористити да се односи међу државама прије свега југоисточне Европе унапређују, што се нажалост не догађа и та неусклађеност рада између предсједника и владе озбиљан је проблем у спољнополитичком смислу и односима међу земљама Западног Балкана”, казе Пуповац.

С друге стране, он наглашава да то никако не доноси побољшање положаја Срба, јер "стигматизација српских представника и српске странке, као што је Самостална демократска српска странка сигурно не помаже ни раду Владе, а ни представницима Срба да поправе положај".

„Срби јесу помогли да Милановић буде изабран, али он им враћа овако и нажалост наше искуство са таквим поступцима оних које су Срби бирали није јединствен и не односи се само на Милановића”, наводи Пуповац.

Он подсјећа да је било сличних случајева у историји Хрватске, али да нико није оспоравао мандате и подршку коју представници Срба добијају „кроз један веома отрежани изборни поступак, који има елементе бирачке сегрегације”.

"Казати како ми нисмо представници Срба у Хрватској веома опасно, не помаже никоме и ствара једну антимањиску атосферу, а не помаже ни Хрватима у Србији да износе своје мањиске захтјеве на начин који би дао боље резултате”, закључио је Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана