Пуповац: Неприхватљиво величање човјека осуђеног за убиство

Срна
Пуповац: Неприхватљиво величање човјека осуђеног за убиство

КРЊАК - Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац истакао је, коментаришући откривање мурала бившем хрватском полицијском специјалцу Михајлу Храстову, да величање човјека осуђеног за убиство заробљеника није прихватљиво.

“Величање људи који су осуђени за ратни злочин ни у ком цивилизованом друштву се не ради, величање човјека осуђеног за убиство заробљеника није прихватљиво ни у једном поретку заснованом на етичком и моралним правном поретку”, рекао је Пуповац данас након комеморације жртвама злочина на Коранском мосту.

Пуповац је подсјетио да породицама 13 резервиста ЈНА који су убијени на Коранском мосту 1991. године и представницима СНВ-а прошле године “униформисани ветерани” Хрватске нису дозволили да одају пошту овим жртавама, а да се сада још спроводи иницијатива преименовања моста у име јединице чији је припадник ту починио ратни злочин.

“То се не би смјело допустити, а ако се допусти, биће то озбиљна повреда добрих узуса понашања у демократских друштвима”, рекао је Пуповац, називајући то “тешком и грубом поруком људима који се сјећају жртава”.

Пуповац је упитао коме ће се моћи након овог приговорити за сличне догађаје изван Хрватске, за догађаје у којима су оптужени или осумњичени људи за ратне злочине према припадницима хрватског народа или неког трећег народа, те назвао то “опасним послом”, преносе хрватски медији.

За иницијативу карловачкога градоначелника Дамира Мандића да СНВ заједно са удружењима демобилисаних бораца сједну у градској управи и договоре се о начину комеморације жртавама из 21. септембра 1991. године, Пуповац је рекао да до њега није дошла та градоначелникова иницијатива, те додао да СНВ жели разговоре о заједничким комеморацијама, али не на начин да би било ко био повријеђен.

“Ми јесмо за обједињене комеморације, ми наша сјећања не замишљамо као сукобе, него као прилику за исказивање пијетета и помирења”, додао је Пуповац.

СНВ је саопштио да је у Доњим Будачким, мјесту у општини Крњак, данас била организована комеморација жртвама злочина на Коранском мосту, разоружаним резервистима ЈНА који су прије 30 година убијени након што су се предали припадницима хрватског Министарства унутрашњих послова /МУП/ и Збора народне гарде /ЗНГ/.

Вјерски обред је служен у Манастиру Пресвете Богородице Тројеручице, а након тога су положене руже и запаљене свијеће на гробовима убијених.

Гробове су посјетиле мајке, супруге и кћери убијених, уз мањинске представнике Карловачке жупаније, начелника општине Крњак и представнике СНВ-а.

Михало Храстов одбио је недано мурал у Карловцу, мало прије него што је навршено 30 година од злочина који је починио и за који је осуђен.

Он је правоснано осуђен за убиство 13 и рањавање двојице разоружаних резервиста ЈНА у протеклом рату. Злочин је починио 21. септембра 1991. године на Коранском мосту у Карловцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана