Пуповац: Могуће да ускоро у Европски парламент уђе први Србин

Срна
Пуповац: Могуће да ускоро у Европски парламент уђе први Србин

Београд - Лидер Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац изјавио је да та странка на основу садашњег стања може освојити један мандат на изборима за Европски парламент, што би било велико достигнуће јер би то био први Србин у том парламенту.

“То је у садашњим околностима Европе, европске политике и Срба уопште од пресудне важности за остваривање права Срба у Хрватској, поштовање онога што је садржај приступног уговора Хрватске са ЕУ, али од пресудне важности и за политику проширења за друге дијелове бивше Југославије, укључујући и Србију”, рекао је Пуповац за “Спутњик”. Он је појаснио да би око 60.000 гласова било “неопходан минимум” за освајање “првог српског мандата” у Европском парламенту.

“Највећи број гласова ће доћи из Хрватске, али такође очекујем да ће дио гласова доћи и од људи који су у избјеглиштву или на привременом раду у БиХ, Србији или другим земљама, попут Аустрије и Њемачке”, рекао је Пуповац, који је носилац листе СДСС-а.

Он је нагласио да је и професор на факултетима политичких наука у Београду и Загребу Дејан Јовић, одлуком Предсједништва СДСС-а, кандидат на листи за Европски парламент и биће други на листи.

Он је појаснио да нема аутоматизма за улазак посланика у Европски парламент по редослиједу са листе.

“Странка одлучује. Прије свега одлучује број гласова који ће неко освојити, а са друге стране странка одлучује ко ће на крају отићи у Европски парламент. Другим ријечима, ако ја освојим највећи број гласова, а страначки интерес буде другачији, то значи да може отићи и неко други”, нагласио је Пуповац.

Избори за Европски парламент биће одржани од 23. до 26. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана