Пуповац: Хрватска постаје фактор нестабилности у региону

Срна
Пуповац: Хрватска постаје фактор нестабилности у региону

САРАЈЕВО - Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац упозорио је поводом најновијих напада на грађане српске националности на книнском подручју, да ситуација у Хрватској у погледу међуетничке толеранције није добра и да Загреб постаје фактор нестабилности у региону.

Он је указао да је у протеклих два или три мјесеца повећан број врло озбиљних насилних радњи према људима, њиховој имовини и етничкој припадности, и то је, нажалост, оно што Хрватску издваја од остатака простора бивше Југославије и гдје “преузима врло неславну заставу”. 

“У погледу стања мира, безбједности, поштивања Устава и закона, те међународних уговора које је Хрватска потписала, поштивања повеља међународних организација чија је чланица, од УН, НАТО-а, Савјета Европе и ЕУ, ситуација у Хрватској није добра”, додаје лидер СДСС-а за “Радиосарајево.ба”. 

Према његовим ријечима, ситуација у тој земљи се погоршава од 2014. наовамо, иако је доласком актуелног премијера Хрватске Андреја Пленковића на власт то било заустављено, али се онда, након кратког времена, поново обновило и сада изнова кулминира. 

Пуповац сматра да то у сваком случају јесте манифестација нетолеранције, што је тијесно повезано са историјским ревизионизмом који се у Хрватској огледа у томе да се покушава рехабилитовати усташки покрет и установити га у новом европском контексту, у новој европској Хрватској. 

Он каже да у томе значајну улогу имају поједини чланови епископата локалне Католичке цркве и клера уопште, поједине ветеранске организације, политичке странке и невладине организације које су настале уз тијесну повезаност са овом црквом. 

“Та врста историјског ревизионизма у којем се у европском контексту жели рехабилитовати усташтво, а оптужити све друге: Југославију, социјалистички поредак, комунистички покрет, друге народе на простору бивше Југославије, то јесте Србе и остале, то је нешто што је матрица по којој се то одвија у Хрватској”, рекао је Пуповац. 

Он каже да Хрватска постаје фактор нестабилности и продубљивања неповјерења на просторима бивше Југославије и да представља својеврсну “црну овцу” за међуетничке односе на овим просторима. 

“Нажалост, актуелна кампања за предсједничке изборе показује да се већина кандидата или добар дио натјече у томе ко ће се више додворити тој врсти политичке филозофије коју сам осликао као историјски ревизионизам, рехабилитацију усташког покрета”, рекао је Пуповац. 

Предсједник СДСС-а указао је да борба за ове вриједности може остати дуго присутна у хрватском друштву. 

Пуповац подсјећа да је допринио томе да Хрватска буде призната код кључних међународних институција и асоцијација, да може бити прихваћена и призната, а она то повјерење врло брзо троши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана