Први случај сумње на омикрон сој у Црној Гори

Срна
Први случај сумње на омикрон сој у Црној Гори

ПОДГОРИЦА - Сумња се да је једна породица у Црној Гори заражена омикрон сојем вируса корона, саопштено је из црногорског Института за јавно здравље.

У саопштењу се наводи да је то утврђено детаљним епидемиолошким надзором који се спроводи над путницима у међународном саобраћају који долазе из земаља Африке у којима је детектован нови сој вируса корона.

Јуче је добијена информација да је држављанин Црне Горе 26. новембра путовао авионом на релацији Јоханесбург-Франкфурт летом којим је путовала и особа позитивна на омикрон сој вируса.

Одмах је спроведено детаљно епидемиолошко истраживање којим је утврђено да црногорски држављанин није вакцинисан против ковида.

Прве симптоме је добио 30. новембра и тестиран је у једној приватној лабораторији гдје је утврђено да је позитиван на вирус корона, након чега су он и његова породица стављени у изолацију.

-Сви чланови породице су доброг општег стања, са благим симптомима и њихово здравствено стање се прати - наводи се у саопштењу Института.

У даљем епидемиолошком надзору сви контакти ове особе су истражени и стављени у изолацију, а узорци под сумњом биће детаљно анализирани методом секвенцирања за чије коначне резултате је потребно 10 дана у складу са стандардном процедуром, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана