Протестна писма Европском парламенту из Србије, Италије, Канаде и САД због Степинца

Танјуг
Протестна писма Европском парламенту из Србије, Италије, Канаде и САД због Степинца

БЕОГРАД - Протестна писма Европском парламенту због одржавања конференције посвећене Алојзију Степинцу упутили су оснивач Института "Диана Будисављевић" Гојко Рончевић, дијете логораш логора Јастебарско, као и институти, НВО и историчари из Италије, Канаде и САД који се баве културом сјећања на страдања у НДХ, посебно на 74.000 брутално убијене дјеце.

Протестна писма због конференције "Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вјере, истрајности и наде" која данас треба да се одржи у згради ЕУ упућена су и предсједници ЕП Роберти Мецоли, шефу делегације ЕУ у Србији Емануелу Жиофреу, Европској народној партији као и шефовима посланичких гупа у ЕП. Рончевић, у име Института Диана Будисављевић за истраживање дјечјих логора смрти у НДХ... нагласио је да осјећа дужност и обавезу да им се обрати, као преживјело дијете логора Јастребарско, али и у име 74.000 дјеце брутално убијене у НДХ.

"Потпуно сам сломљен спремношћу ЕП и европских посланика да подрже иницијативу хрватске парламентарке Жељане Зовко, да одрже конференција о Степинцу", навео је он и подсјетио да је био свједок разних мучења и звјерстава усташа који су благосиљани од стране Степинца ишли у звјерске походе вршећи разне злочине против човјечности.

"Живе људе су спаљивали, прикивали на пањеве, њихова кожа је драна, отворене ране посипане сољу, очи су им копане, уши, носеви, језици одсјецани, у главу закуцавани ексери, разбијане главе маљевима, мајкама су вађени фетуси из уторбе, бебе набијане на бајонете ...,", навео је он и нагласио да су то злодјела која наша цивилизација данас не може да замисли и појми, а које су и данас извор његових ноћних кошмара.

Нагласио је да су му дубоко повређена осећања због жртве и његове породице и његовог народа, и додао да је несхватљиво и неприхватљиво да се у ЕП, центру демократије ЕУ, организује конференција посвећена рехабилитацији надбискупа геноцида Алојзија Степинца.

"Данас стојим пред Вама као свједок и жртва у 89. години и преклињем Вас у име европских вриједности за које се залажете и које промовишете, да дигнете глас и осудите ову срамотну конференцију која вређа достојанство сваког Европљанина, а прије свега вређа жртве, посебно нас, још увијек живу дјецу логораше", навео је он.

Нагласио је и да они који су били синови и кћери џелата који су вршили усташке злочине нису криви ни за шта, али да морају да имају одговорност да осуде и одбаце усташку идеологију - једну од најсмртоноснијих 20. вијека.

Рончевић је апеловао на европосланике да хрватским колегама буду путоказ и помогну им да се врате изворним начелима хришћанства и да не покушавају рехабилитацију освједочених ратних злочинаца попут Степинца.

У писму је навео и 12 тачака које објашњавају зашто Степинац није жртва комунистичког, нити усташког режима, и изразио наду да ће ЕП спријечити ревизију историјских чињеница и да ће чувати достојанство жртава, посебно достојанствено сјећање на страдање око 74.000 беба и дјеце, од чега само 20.000 у Јасеновцу, а чији је духовни стуб био и остао Алојзије Степинац који никада није дигао глас да заштити прије свега дјецу.

Рончевић је подсјетио и на књиге "Надбискуп геноцида Степинац", Марка Аурелиа Ривелија, "Алојзије Степинац, усташки викар: Покрсти се или умри"-101 разлог зашто не може бити светац" Гидеона Грајфа, "Хрватска под Анте Павелићем: Америка, Усташе и хрватски геноцид у Другом свјетском рату", и на како је нагласио ревизионистичко дјело Естер Гитман "Алојзије Степинац стуб људских права", настало након истоимене изложбе у ЕП 2016.

Рончевић је Европском парламенту упутио и проитестна писма која су му стигла у знак подршке из Канаде из Хумантиране Фондације Диана Будисављевћ на чијем је челу Давид Харфилд, као и италијанског историчара Мирка Галаса и њујоршког института за истраживање Јасеновачких жртава ЈРИ.

ЈРИ у писму ЕП изражава огорчење због вијести да је ЕП дозволио да буде искоришћен "као спонзор догађаја који велича нацистичког сарадника Алојзија Степинца".

Истакли су да се о неким стварима може расправљати али да се не може оспорити чињеница да је "Степинац био нацистички сарадник геноцидног усташког режима у Хрватској који је успоставио Адолф Хитлер". "Док је Степинац сарађивао са овим режимом, тај режим је убио 40. 000 Јевреја, стотине хиљада Срба, десетине хиљада Рома и антифашистичких противника", наводи се у писму ЈРИ који позива ЕП да одбаци и откаже конференцију.

Подсјећају и на текст објављен у Њујорк тајмсу који, како наводе, у уводнику "Катаргејт је спектакуларни скандал и упозорење Европи" јасно наведено да је "историја ЕП показала да је серијски подложан корупцији", и питали "да ли је ова конференција још један случај скандала 'кеш за утицај?'

" Њујоршки ЈРИ који се бави истраживањем жртва Јасеновца и очувању сјећања на Холокауст у Југославији позвао је ЕП да не дозволи да конференцијом о Степинцу трајно укаљају њихову добра репутација.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић раније је навео да је Србија протестовала код ЕП због конферфенције и нагласио да је несхватљиво да се у ЕП, центру демократије ЕУ, организује конференција посвећена ревизионистичким тежњама и још једном покушају историјске рехабилитације Алојзија Степинца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана