Прослава акције “Олуја” у Книну

Танјуг
Прослава акције “Олуја” у Книну

Загреб - Предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је јуче да је спорење око начина и мјеста обиљежавања 20. годишњице војне акције “Олуја” нешто што раздваја нацију и да прославу треба одржати у Книну, а војну параду коју предлаже Влада догодине у Загребу.

- Организација војне параде у Загребу поводом 20. годишњице операције “Олуја” и Дана побједе не доприноси оснаживању националног заједништва које би управо требало да обиљежи тај догађај - рекла је Грабар-Китаровић.

Влада Зорана Милановића залагала се за то да се 20. годишњица “Олује” прослави у Книну, а након тога истог дана, али пуно грандиозније, у Загребу организовањем војне параде. Грабар-Китаровић каже да је на све начине покушавала да пронађе заједничко рјешење, па је предлагала да парада буде одржана 4. августа, а централна прослава у Книну 5. августа. Иначе, на овај хрватски празник, у акцији “Олуја” је, према подацима документационог центра “Веритас”, погинуло и нестало 1.853 Срба, а протјерано најмање 220.000 становника некадашње Републике Српске Крајине. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана