Тек рођени дјечачић пронађен умотан у деку: Младићи чули плач бебе у контејнеру

ГС
Foto: Unsplash

Синоћ око 23 часа у контејнеру у Запрешићу је пронађен тек рођени дјечачић умотан у деку. Како ХРТ незванично сазнаје, полиција је на терен изашла по дојави двојице младића који су се враћали кући с тренинга и чули плач дјетета. Око поноћи дијете је превезено у болницу Свети Дух.

Водитељка Одјела неонатологије Клиничке болнице Свети Дух Ребека Рибичић потврдила је да је новорођенче, које је ноћас примљено у ту болницу након што је пронађено напуштено у Запрешићу, доброг здравственог стања и тренутно се налази у јединици интензивног лијечења.

„Новорођенче је из Запрешића пребачено на Свети Дух колима хитне помоћи, а ријеч је о дјечаку који је око поноћи примљен на одјел неонатологије, потхлађен, депримираних виталних функција, након чега га је дежурни тим збринуо по свим правилима струке“, рекла је Рибичић.

Код дјетета је брзо забиљежен повољан клинички одговор те је оно стабилно и ван било какве животне опасности.

"Дијете плаче, ружичаст је, добре је моторике, почели смо га хранити, живахан је, уредног ултразвука мозга, засад смо с њим јако задовољни", додала је она, преноси Индеx.хр.

Дјечак је у јединици интензивног лијечења због потребе опсервације.

"Ради се о дјечаку порођајне масе 2230 грама, а колико је старо, тешко је процијенити. Гестацијски је стар отприлике 38 тједана, а у тренутку проналажења је могао бити стар врло мало, можда сат времена, максимално два, судећи по клиничком стању кад је довезен у болницу", рекла је Рибичићева.

На дјечаку нису пронађени знаци повреда, а крв која је била на дјетету је мајчина крв од порода.

С дјечаком се поступа као и са сваким другим новорођенчетом, уз појачане мјере опреза јер се ипак ради о специфичним условима почетка живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана