Профимедиа Пуховски: Хрватска се на највишем ниову умијешала у односе у Црној Гори

Танјуг
Foto: Википедија

ПОДГОРИЦА - Позивом црногорском предсједнику Милу Ђукановићу, да након недавних дешавања на Цетињу посјети Хрватску и порукама упућеним приликом прошлонедељног сусрета с њим, највиши хрватски званичници су се на одређени начин умјешали у унутрашња питања Црне Горе, оцјенили су саговорници подгоричких Вијести.

Професор у пензији Филозофског факултета у Загребу Жарко Пуховски казао је да нема спора да се Хрватска на највишем нивоу, третманом Ђукановићеве посjете, умијешала у црногорске унутрашње односе.

”Питање је само да ли је ситуација у Црној Гори таква да Хрватска има разлоге који би оправдавали то мешање. Односно - може ли се доказати да постоји могућност експлозивне нестабилности у Црној Гори, која би угрозила Хрватску? Тада би мијешање могло да буде разумљиво. Али то, засад, не видим.

Видим само да у Црној Гори не функционише однос председника и премијера, да је на власти коалиција која има огромне унутрашње потешкоће, али, колико примећујем, све мање-више функционише нормално”, рекао је Пуковски.

Посланик и бивши дипломата Миодраг Лекић наводи да га политичка и институционална култура обавезују на коментар с одмјереним ријечима, макар се, каже, стицао утисак да се хрватски предсједник Зоран Милановић „форсираним позивом и надахнутим комплиментима Ђукановићу” на одређени начин умијешао у црногорске прилике.

”Ми не треба да се мешамо у политичко-државне потезе хрватске званичне стране. Ако се Милановић с те стране евентуално определи и за доделу неког државног признања Ђукановићу - особи многих опскурних црногорских и међународних афера криминалне материје - и то би требало овде углавном само примити к знању. Свако својим потезима говори и о себи. И појединци и државе, па и у овом случају. У крајњем, на грађанима је да дају суд о томе”, истакао је Лекић.

Пуховски напомиње да је, колико год ситуација била напета, неодговорно тврдити - као што је то, каже, учинио један од црногорских националиста на ХРТ-у - да је Црна Гора најопасније мјесто за живот у Европи.

”Треба само погледати шта се протеклих дана дешавало у Паризу, на неким местима у Немачкој, у Шпанији... где је било знатно више сузавца и знатно више повређених него на Цетињу. Тиме не оправдавам ствари које су се догађале на Цетињу. Само сам забринут хистеријом...”, истиче он.

Сматра да није тешко разумјети да се у Црној Гори манипулише црквом и вјером, али да он види дви манипулације. ”Једну која је против црногорске државности и другу која је за. Свако има право да заузме страну, али у Хрватској су интерпретације последњих догађаја у Црној Гори такве да изгледа као да само једна страна манипулише. Гледајући хрватске телевизије, новине и портале чини се да су сви у Црној Гори против патријарха српског Порфирија и новог митрополита, а да је Ђукановић човек који је на бранику - како се то воли рећи - западних вредности. Мислим да су те ''западне вредности'' излизана флоскула из Хладног рата која више нема смисла”, каже Пуховски.

Подсјећајући да једно од старих правила у дипломатској историји гласи - „непијатељ мог непијатеља је мој пријатељ”, Лекић наводи да није тешко препознати примјену ове формуле на актуелне прилике. ”Сад се то дешава употребом Ђукановића, наводно непријатеља Србије.

Али, Ђукановић је направио толико кругова у различитим националним и државно-правним статусима, и доследан је једино у бескрупулозној агресивности. Зато се стиче утисак да преко њега играти ширу политичку и геополитичку игру - није нарочито интелигентно.

Ђукановић је већ, то ваљда није заборављено, одиграо за друге нимало нежне игре против Хрватске”, наглашава он. Лекић каже да му је жао што је Милановић позивом и третманом Ђукановића „у садашњој фази његовог хушкачко-екстремистичког деловања с циљем дестабилизације Црне Горе, која у страсти и агресивности подсећа на ону кад је замрзио шах због шаховнице”, показао формат државника из познатог балканског репертоара. Пуховски, с друге стране, оцењује да је уверен да Хрватска нема моћ да одржава Ђукановића на власти, али да има интерес да га подржава док год је то могуће.

”Да заборави то што је радио деведесетих година, да заборави целу коруптивну хоботницу која се везује за њега, али и да заборави на то да је у Хрватској потпуно забрањено постојање Хрватске православне цркве. Она постоји у Хрватској само као невладина организација.

У свему томе нема никакве принципијелности...”, додаје он. Лекић каже да, пошто је Хрватска демократска држава, очекује да ће неко с њеног институционалног нивоа на неки дипломатски начин кориговати ову „епизоду”. ”Да ће макар смањити дивљење које је хрватски председник показао према Ђукановићу, а тиме и смањити могућу иритираност црногорских грађана. Што би, наравно, допринело даљем развоју добросуседских односа Црне Горе и Хрватске, чему ми у Подгорици искрено тежимо”, закључује он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана