Приштина постхумно одликовала Бајденовог сина

Тањуг
Foto: РСЕ

ПРИШТИНА - Привремене приштинске институције постхумно су додијелиле предсједничку медаљу за владавину права Боу Бајдену (1969-2015), сину предсједника САД Џоа Бајдена, за допринос правосудном систему након рата 1999. године, преноси Радио Слободна Европа.

Бо Бајден, бивши државни тужилац америчке савезне државе Делавер, помагао је у обуци локалних тужиоца и судија на КиМ у оквиру пројекта ОЕБС-а.

"Бо је на Косову радио од срца. Заљубио се у ту земљу", рекао је амерички предсједник у унапријед снимљеној видео поруци која је емитована током церемоније у недељу у Приштини, јавља Глас Америке.

Предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи рекла је да су САД урадиле много за КиМ.

"Оно што су САД и амерички народ урадили за нашу земљу, нашу слободу, право да постојимо, превазилази било које тренутно партнерство у свету. Господине предсједниче, Косово је и ваш дом", рекла је Вјоса Османи на церемонији уручивања предсједничке медаље коју је преузео амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет.

Бајден је 2016. године, док је био на положају потпредсједника САД, открио споменик свом сину на КиМ, а једна од улица у близини војне базе Бондстил, у којој се налази 700 америчких војника, носи његово име.

Америчка амбасада у Приштини твитовала је да је Бо Бајден у оквиру програма америчког Министарства правде "успоставио и ојачао институције и процедуре из области владавине права и осигурао основна права за све становнике Косова".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана