Претучен српски повратник код Ријеке

index.hr
Претучен српски повратник код Ријеке

Још један напад на Србе у Хрватској догодио се прије три дана, у уторак, а претучен је српски повратник из околине Ријеке.

Како сазнаје index од Милана Ераковића, правног савјетника Српског народног вијећа, 70-годишњи повратник Добривоје Арсић био је вербално, а потом и физички нападнут од стране непознатих особа, од којих је једну нападнути препознао као станара сусједне зграде.

Физичком нападу претходило је вербално вријеђање на националној основи, након којег је повратник звао полицију два пута. Индикативно је да су нападачи знали име и презиме повратника те је вријеђање било усмјерено на његову националност и чињеницу да је повратник. Како се долазак полиције одуљио, дошло је и до физичког напада. Иако је повод свега био проблем паркирања испред стамбене зграде, то не може бити оправдање за вријеђање на националној основи и физички напад на особу од 70 година која је још и инвалид.

Загребачки портал је у посједу медицинске документације у којој су наведене повреде које је задобио Арсић.

Српско народно вијеће поднијело је кривичну пријаву у сриједу уз сугласност повратника за кривично дјело пријетње, наношење тјелесних повреда те узнемиравања против непознатих починилаца.    

Али из СНВ-а поручују како имају сумње да је и поступање полицајаца било етнички обојано.

“Нажалост имамо неформална сазнања да је поступање полицајаца нажалост етнички обојено. Наиме против нападача нису поднесене прекршајне пријаве већ против жртве напада. Према ријечима нападнутог једино чињеница да је срчани болесник спријечила је његово привођење током ноћи те упућивање прекршајном судији. Иако је господин Арсић у четвртак 22.08. 2019. године око подне тражио увид у спис то му није омогућено него је тражено од њега да то направи у писменој форми, што је он и учинио. Како је у међувремену стигла кривична пријава од стране Српског народног вијећа од претходног дана полиција хитно позива господина Арсића у око 14 сати на разговор поводом пријаве који траје четири сата иако је Арсић у прединфартном стању”, поручио је Ераковић.

Појашњава како то није први пут да приморско-горанска полиција тако поступа.

“Слично поступање Полицијске управе Приморско-горанске имали смо 2015. године приликом одржавања представе ХНК Иван Зајц гдје су гледаоци и посјетиоци вербално вријеђани по националној основи од стране наводно припадника “Армаде” а у ствари чланова опскурне Аутохтоне Хрватске странке права. Физички напад на једног од посјетиоца од стране особа које су вријеђале и добацили увреде гледаоцима окарактерисан је као 'ремећење јавног реда и мира'. Међутим поступање дјелатника показало је изразиту необјективност гдје је нападач 'упозорен' што год то значило а против нападнутог је подигнута прекршајна пријава. Како је прекршајни суд након утврђивања доказа утврдио да није било говора о било каквом прекршају од стране господина који је оптужен те доноси ослобађајућу пресуду на исту ПУ Приморско-горанска улаже жалбу! Толико о професионалном поступању дјелатника ПУ ПГЖ те се надамо да кад је ријеч о овом случају образац необјективног поступања неће се поновити”, поручио је Ераковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана