Преминуо од средства за хигијену пацијената које му је убризгано грешком

Срна
Преминуо од средства за хигијену пацијената које му је убризгано грешком

ЗАГРЕБ - Пацијент на хемодијализи у Жупанијској болници Чаковец у Хрватској преминуо је након што му је интравенским путем грешком убризгано медицинско средство које се користи за хигијену пацијената, а не дезинфицијенс, саопштио је данас директор болнице Томислав Новиншчак.

Он је новинарима рекао да је у току инспекцијски надзор Министарства здравства, као и ванредни унутрашњи, стручни надзор овог трагичног догађаја у коме је због грешке у терапији преминуо шездесетдвогодишњи пацијент.

“Битно је нагласити разлику у хемодијализи између два поступка који се одвијају при крају хемодијализе, а то су одвајање пацијента од хемодијализе, а потом тоалета и њега мјеста апликације”, рекао је он.

Новиншчак је истакао да је с преминулим пацијентом била једна медицинска сестра, преносе хрватски медији.

“Пацијент је био у самоизолацији, а поступак је проведен у просторима које болница већ мјесецима има за преглед, терапију таквих пацијената. Била је сама с пацијентом и проводила је два поступка - одвајање пацијента од хемодијализе и тоалету”, рекао је директор болнице.

Према његовим ријечима, сестра није суспендована већ је на боловању и данас није радила.

“Ријеч је о догађају у нашој Жупанијској болници који не памтимо откада сам овдје, а многе моје колеге и дуже”, рекао је Новиншчак.

Он је додао да чаковечка болница ради квалитетно и да пацијенти могу бити сигурни и мирни.

Предсједник Повјереништва за унутрашњи надзор у Жупанијској болници Чаковец Живко Мишевић рекао је да су на састанку констатовали све околности и дефинисали ниво одговорности и стручне грешке која је направљена.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана