Преминуо новинар Денис Куљиш

Срна
Преминуо новинар Денис Куљиш

Загреб - Познати хрватски новинар Денис Куљиш преминуо је данас у Загребу у 68. години након краће и тешке болести.

Куљиш је рођен у Сплиту 8. децембра 1951. године. На Филозофском Факултету у Загребу студирао је Општу лингвистику и социологију, а новинарством се бавио од својих раних двадесетих и први важнији посао био му је 1979. у “Полету”, а годину касније и у дневним новинама “Вјесник”.

Од почетка осамдесетих па скоро све до смрти био је једна од најважнијих фигура хрватске издавачке и медијске сцене, покрећући бројне новине, портале, пишући колумне и издавајући књиге.

Био је уредник у “Старту”, помоћник главног уредника “Данас”, а радио је и за “Студио”.

Са партнерима је 1989. године основао медијско предузеће “Медија прес” које је учествовало у покретању првог приватног независног политичког седмичног листа у Хрватској - “Глобуса”.

Од 2005. до 2017. објављивао је колумне у “Јутарњем листу” и “Вечерњем листу”, те низу дневних новина у Србији, Словенији и БиХ.

Осим новинарским и колумнистичким радом, Куљиш се интензивно бавио и публицистиком, а његова збирка новинских текстова и фељтона “Мајмуни, гангстери и хероји” објављена је у Загребу 2001. године, а годину дана касније и у Београду.

Књигу “Два памфлета против Туђмана” објавио је 2005, а исте године из штампе је изашао и наставак “Мајмуна, гангстера, и хероја”, овога пута са додатним описима “генији, лупежи и папци”. Биле су то сатиричне, бритке, неријетко и врло бруталне биографије познатијих Хрвата.

У сарадњи са историчаром Вилијамом Клингером 2013. године објавио је књигу “Тито: Неиспричане приче”, а недавно је у издању београдског Службеног гласника изашла и његова књига “Титов тајни империј”.

У посљедње вријеме радове је објављивао у облику колумни на порталу “Дневно”, те на свом порталу “Журналист”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана