Преминуо Милан Бандић

ГС
Преминуо Милан Бандић

ЗАГРЕБ - Милан Бандић, градоначелник Загреба преминуо је у 66. години, потврђено је хрватским медијима.

Бандићу је позлило синоћ касно те га је Хитна превезла у болницу Свети Дух. Покушали су га реанимирати, али безуспјешно. Ову вијест су потврдили из Града Загреба за портал Индекс.

“У дубокој тузи обавјештавамо суграђанке и суграђане, сараднике, пријатеље, загребачку и хрватску јавност да је изненада, данас, 28. фебруара у 66. години живота од посљедица срчаног удара преминуо градоначелник Града Загреба господин Милан Бандић. Живио је за свој град, за Загрепчанке и Загрепчане који су му у свему што је радио били на првом мјесту, за посао који је с љубављу и енергијом, уносећи цијелога себе – без остатка, обављао 21 годину. О детаљима, термину

сахране, одржавању комеморативног скупа, као и осталим информацијама везаним уз ову тужну вијест, јавност ћемо обавијестити накнадно. Почивао у миру”, написали су из Града.

Биографија

Милан Бандић је рођен 22. новембра 1955. у Грудама у БиХ.

Основну школу завршио је у Градама, а дипломирао на Факултету политичких наука у Загребу, да би на истом факултету 2000. уписао постдипломски студиј.

Од 1980. до 1983. запослен у фабрици Ледо, од 1983. до 1990. запослен у Општини Пешћеница.

Од 1995. до 2000. је вијећник у Скупштини Града Загреба, од 2000. заступник у Заступничком дому хрватског Сабора, потпредсједник саборског Одбора за унуташњу политику и националну безбједност.

2000. године у трећем мандату изабран је за вијећника Скупштине Града Загреба;

 31. маја 2000.године на сједници Скупштине Града Загреба изабран за градоначелника Града Загреба.

 20. јуна 2001. године поново је изабран за градоначелника Града Загреба.

 4. априла 2002. на сједници Скупштине Града Загреба изабран је за замјеника градоначелника Града Загреба.

14. јуна 2005. на конститутивној сједници Градске скупштине Града Загреба по трећи пут изабран је за градоначелника Града Загреба.

 31. маја 2009. на непосредним изборима, изабран је по четврти пут за градоначелника Града Загреб.

2. јуна 2013. на непосредним изборима (други круг) као неовисни кандидат (кандидат групе бирача), по пети пута изабран за градоначелника Загреба, а његова листа, појединачно гледајући, освојила највише мандата у Градској скупштини Града Загреба;

4. јуна 2017. на непосредним изборима (други круг) као кандидат странке Бандић Милан 365 - Странка рада и солидарности, по шести пута изабран за градоначелника Загреба - Странка рада и солидарности , освојила је највећи број мандата у Градској скупштини Града Загреба.

Био је ожењен, супругом Весном са којом има кћерку Анамарију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана