Прекинута акција спасавања, 50 жртава

Agencije
Прекинута акција спасавања, 50 жртава

ТИРАНА - Албански премијер Еди Рама рекао је данас да је званично завршена операција потраге и спасавање преживјелих након земљотреса у Албанији у којем је погинуло 50 људи, а око 2.000 повријеђено.

Вјерује се да испод рушевина нема више жртава. Рама је рекао да је тешко оштећено више од 1.465 објеката у Тирани и око 900 у Драчу у земљотресу јачине 6,4 степена по Рихтеру. Вјерује се да је најмање 4.000 људи остало без крова над главом. Око 2.500 људи, којима су оштећене куће и станови, пребачени у хотеле, а други на Косово или у источни дио Албаније, наводи АП.

Рама је обећао да ће сви људи који су остали без крова над главом добити “јаче и чвршће куће 2020. године”. Прве озбиљно оштећене зграде су срушене, а ускоро ће бити још неколико десетина објеката. Експерти из Грчке, Француске, Италије, Мађарске, Бугарске, Литваније и Летоније учествују у процјени штете и стања објеката. Нови приједлог закона који је у припреми предвиђа казну од седам до 15 година затвора за све инвеститоре, архитекте и супервизоре за кршење прописа градње. Лоша градња и корупција у грађевинарству главни су “кривци” за тешке посљедице земљотреса, наводи АП.

Влада је успоставила фонд помоћи за породице настрадалих, укључујући 9.000 долара по породици, специјалне пензије и школарину за дјецу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана