Преименовање Коранског моста у "част" злочинцима

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЗАГРЕБ - Градском већу у Карловцу, у Хрватској, стигао је захтјев да се Корантски мост преименује у Мост Специјалне јединице ГТОМ, чији је припадник Михајло Храстов, 13 разоружаних резервиста ЈНА.

Градско вјеће ће о томе одлучивати сутра, на годишњицу тог злочина, а захтјев је поднио предсједник Комисије за градске симболе, именовања и преименовање јавног простора и објеката у том граду Стипо Аџага.

У образложењу овог акта наводи да је дјеловањем специјалне јединице ГРОМ , како се наводи, "спријечено и заустављено даљње непријатељско дјеловање, што је уједно била и прекретница у одбрани града Карловца". На годишњицу спменутог ратног злочина у Карловцу бити свеечано отворен и мурал који је осликан у част Михајлу Храстову, а који су направили карловачки Бад Блуе Боyси у срадњи са удружењима ветерана.

Хрватски портал Индеx преноси да су овом граду веома популарне и мајице с ликом Храстова, које су такође израдили припадници Бад Блуе Боyса.

Они су, додаје се средином јула на Фејсбуку саопштили да је због потражње направљена додатна серија мајица с ликом овог осуђеног ратног злочинца.

Храстов је осуђена због злочина који је починио 21. септембра 1991. године, када је на Коранском мосту убио 13 разоружаних резервиста ЈНА-а, а двоје ранио. У најдужем кривичном поступку у хрватској историји, а након што је Жупанијски суд у Карловцу донио три ослобађајуће пресуде, Храстова је Врховни суд осудио на четири године затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана