Потонула два војна брода у Боки, а оштећен и "Јадран" у Бару

Танјуг
Потонула два војна брода у Боки, а оштећен и "Јадран" у Бару

ПОДГОРИЦА- Усљед олујне буре која већ два дана дува у Боки, јутрос су се преврнуо расходовани десантни брод минополагач ДБМ-241 "Крк" и потонуо на везу на локацији између војног објекта Пристан и Раките, на сјеверозападној обали полустрова Луштица у Боки Которској.

Том приликом тешко је оштећен и такође расходовани војни танкер за воду ПВ-17 "Алга" чији је труп такође наплављен, па је и овај брод прамчаним дијелом налегао на морско дно у плићаку гдје је био везан.

Брод ДБМ-241 је већ петнаестак година ван оперативне употребе у Морнарици ВЦГ, а био је једно од њених најмлађих пловила јер је саграђен 1988. године у Сплиту.

Претпоставља се да су јаки таласи и олујна бура током ноћи "тукли" брод који је притом ударао у стари војни танкер за воду ПВ-17 који му је био везан између ДБМ-а и обале. Дотрајали и корозијом изједени лимови на оплати брода су највјероватније попустили под ударцима, па је ДБМ примио воду, преврнуо се и потонуо уз обалу.

Оштећења је претрпио и ПВ-17 који је прамчаним дијелом такође налегао на морско дно. На лицу мјеста су екипе Морнарице ВЦГ, Управе поморске сигурности и управљања лукама, као и Инспекција сигурности пловидбе из Котора које покушавају да јаким пумпама, избаце море из трупа ПВ-17 и макар том броду врате дјелимичну пловност како би га уклонили са те локације.

На мјесто хаварије, пишу подгоричке Вијести, упутио се и вршилац дужности команданта Морнарице ВЦГ, капетан фрегате Милан Јевтовић, као и челници Министартва одбране. Према тврдњама неименованог извора Вијести  из потонулог брода се у море излила одређена количина уља из стројарнице, али не и нафта из танкова горива.

Олујна бура синоћ је проузроковала нову већу штету и на највреднијем броду Морнарице ВЦГ – једрењаку "Јадран". Удари вјетра поломили су дрвени наставак прамчаног јарбола који срећом, није пао на палубу брода, већ је остао да виси, запетљан у опуту брода на висини од скоро 30 метара изнад палубе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана