Поскупљења и у цркви - џепови вјерника на удару

Агенције
Поскупљења и у цркви - џепови вјерника на удару

ЗАГРЕБ - Хрватски бискупи су на недавном ванредном засједању Хрватске католичке цркве у Загребу одлучили да повећају надокнаде за мисе, па ће од 1. јула "мисовни хонорар" умјесто досадашњих седам евра коштати десет евра.

Другим ријечима, народски речено – мисе су постале скупље.

Након одлуке Хрватске бискупске конференције од 6. јуна, све бискупије и надбискупије су ових дана обавијестиле своје парохијске канцеларије о поменутом повећању мисне стипендије, као и о одлуци да је износ за "грегоријанске" свете мисе од 1. јула 400 евра.

Такав потез је, искрено, био очекиван.

Наиме, бискупи нису хтјели да миса поскупи када се уведе евро, па су на јесењем засједању 2022. године одлучили да само претворе куне у евре, а цијена мисе је била седам евра. Генерални секретар ХБК Рев. Крунослав Новак је објаснио да су епископи "вођени идејом да не желе да додатно финансијски оптерећују вјернике".

Тада су донијели и одлуку о повећању награда свештеницима, која је ступила на снагу заједно са увођењем евра, односно првих дана 2023. Наравно, мора се узети у обзир и инфлација.

Занимљиво је да су хрватске бискупе претекли бискупи у Босни и Херцеговини који су на прошлогодишњем засједању у јулу у Бањалуци одлучили да повећају допринос за мисно славље, који је износио 20 конвертибилних марака или отприлике 10 евра, на нова 30 КМ или 15 евра. Што је са садашњим повећањем већи износ од овог у Хрватској.

"Подсјећања ради, вјерници својим доприносом на миси доприносе цркви и учествују у њеној бризи за подршку свештеницима, а свештеници су дужни да се придржавају Законика канонског права и канона 945, који прописује да се и без примања прилога служи миса по наговору вјерника, а посебно сиромашних", објаснили су бискупи у свом саопштењу за јавност, док ова информација није званично објављена, али су то на својим профилима на друштвеним мрежама објавили поједини свештеници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана