Посада јахте није примијетила да је члан пао у море, спасили га након више од сат

ГС
Посада јахте није примијетила да је члан пао у море, спасили га након више од сат

ТИВАТ - Руски држављанин –члан посаде једрилице “Amaya” на којој се вијори застава Палауа, а која је јуче око 11 часова испловила из марине Порто Монтенегро у Тивту и упутила се у Истанбул у Туској, имао је много среће и спашен је касно послијеподне из мора на крајње неуобичајен начин, захваљујући сплету срећних околности.

Наиме, у 16.40 часова Поморски оперативни центар Управе поморске сигурности и управљања лукама Црне Горе (УПСУЛ) у Бару, примио је радио позив у помоћ морнара са “ Amayе” који их је обавијестио да је пао у море са тог брода и да тренутно плива негдје на пучини јужног Јадрана, пишу вијести.ме.

Дежурни оператер у смјени ПОЦ-а Ненад Трасић и Стеван Асановић су одмах триангулацијом извора сигнала, утврдили позицију човјека у мору на око 33 миље југозападно од Бара.

Јахта дуга 20 метара са које је несрећни морнар пао му море, у том тренутку се већ налазила чак 13 миља далеко од човјека којег је изгубила, без да је њена посада за то вријеме, уопште примијетила да је један њен члан завршио преко палубе и пао у море.

- Најближим пловилима која су се у том тренутку налазила у близини рејона гдје се налазио човјек у мору, одмах је преко ПОЦ-а наложено да се укључе у акцију трагања и спашавања. Упорним позивањем преко радио везе, коначно је ступљено у контакт и са самом јахтом “ Amaya” на којој чак сат времена нису били свјесни да су изгубили члана посаде. Јахти су прослијеђене координате на којима се налазио изгубљени морнар и она се одмах потом окренула и упутила према назначеној позицији - испричао је“Вијестима” Жарко Лукшић, помоћник директора УПСУЛ-а и руководилац њеног сектора за трагање и спашавање је на мору.

Он је истакао да је паралелно са позивањем „Amayе” и других бродова који су се затекли у том рејону да започну акцију трагања и спашавња човјека који је пао у море, из Бара одмах испловио спасилачки чамац САР-1 са двочланом посадом коју су чинили припадници УПСУЛ-а Јасмин Коковић и Екрем Загањор, те са једним припадником Сектора поморске граничне полиције.

Међутим, прије него што је САР-1 успио да стигне на назначену позицију, око 17.50 часова јахта “ Amaya” је прва стигла до сопственог члана посаде којег је изгубила, пронашла га на пучини и извукла из мора.

Чим је то јављено ПОЦ-у, и остала пловила која су позвана у помоћ обуставила су акцију трагања и спашавања и наставила пловидбу као својим дестинацијама, док се САР-1 окренуо и вратио у Бар.

-Срећна околност у свему је била што је члан посаде јахте који је, из за сада неутврђених разлога, пао са ње у море, носио спасилачки прслук (лифејацкет) а имао је са собом и ручну радио станицу којом је успио да дозове ПОЦ и затражи помоћ. Захваљујући томе и професионалности и упорности службеника УПСУЛ-а који су успјели да одреде позицију човјека у мору те дозову остале бродове али и саму “ Amayu”, да започну потрагу, овај необични случај је ипак имао срећан епилог - казао је Лукшић додајући да је посебно важно то што је морнар који је пао са јахте у море, нађен прије доласка ноћи која се већ полако спуштала на пучини јужног Јадрана, јер би мрак значајно отежао његово проналажење и спашавање.

Будући да је руски морнар са “ Amayе” у овом инциденту био неповријеђен и да је море било топло због чега он није ни потхлађен током више од сат времена колико је провео у води, “ Amaya” је након што је нашла и извукла свог морнара, наставила пловидбу према Турској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана