Породици Зец први пут одата пошта у присуству градоначелника

Тањуг
Foto: Фејсбук

ЗАГРЕБ - Први пут послије 30 година од злочина почињеног над српском породицом Зец у Загребу, један градоначелник хрватске пријестонице Томислав Томашевић данас је на Сљемену одао пошту Александри Зец и њеним родитељима.

"Понизно стојим овде, сви знамо шта се догодило, ко су починиоци и да нико за то није одговарао. Срамотно је да 30 година нити један градоначелник није дошао овде", рекао је Томашевић, преноси Индекс.хр.

Активисткиња Татјана Драгичевић је прочитала проглас Лиге поводом годишњице злочина у којем се наводи да Александра Зец нема обиљежје, чак ни у школи у коју је ишла.

Она је рекла да починиоци злочина нису кажњени осим команданта који је, каже, добио премалу казну.

Пјесникиња Сања Баковић је прочитала песму "Неми јелен", а затим су окупљени положили руже и вјенац на мјесту на којем су убијене Александра Зец и њена мајка.

Након комеморације Томашевић је поновио да дискриминације не смије бити по било којој основи.

"Комеморирати ћемо све жртве. Ово је једна од најсрамотнијих епизода у Загребу, ово не сме пасти у заборав", рекао је.

Свјетлосни ступови сећања, видљиви из већег дјела Загреба, симболично ће на неколико сати постати спомен-обиљежје породици Зец.

Комеморацију су организовали Антифашистичка лига Хрватске и Српско народно вијеће поводом 30. годишњице од убиства Александре, Марије и Михајла Зеца, и то с Борисом Милошевићем, потпредседником владе Хрватске, Милорадом Пуповцем, предсједником СНВ-а, као и с активистима за људска права који годинама на данашњи дан посјећују ово мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана