Пореска управа Хрватској може да блокира било коју интернет страницу

Глас Српске
Пореска управа Хрватској може да блокира било коју интернет страницу

Загреб - Пореска управа у Хрватској од почетка године може да блокира било коју страницу на интернету за коју процијени да је “штетна за друштвену заједницу”.

Адвокат Влахо Хрдало каже да се Хрватска оваквим законским рјешењем сврстала уз земље попут Сјеверне Кореје, Пакистана или Судана.

Хрдало сматра да овакав закон даје превелика овлаштења Пореској управи, односно да се може искористити против особе за коју претходно није правоснажно утврђено да је починила неко кажњиво дјело, пише портал “Индекс”.

Према његовим ријечима, овакав закон омогућава Пореској да прво сруши интернет страницу, али да разлику од те установе доказе треба да обезбиједи власник.

Хрдало је навео да су могуће злоупотребе Закона, те да је то додатно оружје особама из система које се желе с неким обрачунавати.

Према Општем пореском закону, који је у Хрватској ступио на снагу 1. јануара, Пореска управа може блокирати било коју страницу на интернету за коју, према недефинисаним критеријумима, процијени да је штетна.

“Индекс” наводи да и у другим европским земљама, попут Француске, Белгије, Данске, Естоније, Пољске или Чешке, постоји могућност да пореска или друга државна тијела блокирају садржај на интернету, али су њихова овлаштења знатно прецизније дефинисана.

Из Пореске управе су навели да је ријеч о контроли обављања дјелатности путем интернета и прописивању нормативних механизама који ће омогућити да се спријечи пословање путем интернета када се обавља изван законских оквира.

Додатни разлог за прописивање наведене одредбе је да се спријечи да се обављањем привредне дјелатности путем интернета избјегне опорезивање прихода, а спречава се и тешко надокнадива штета за друштвену заједницу, поручили су из Пореске.

Блокада страница биће прекинута када правно или физичко лице испуни услове за обављање привредне дјелатности у складу са посебним прописима, који су на снази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана