Политико: Хрватска операција сијања конфузије

Танјуг
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ/БРИСЕЛ - У јеку украјинске кризе долази и један изненађујући војни маневар - хрватска операција сијања конфузије, пише европски портал Политико поводом изјаве предсjедника Хрватске Зорана Милановића о украјинској кризи, која је узбуркала хрватску политичку сцену тим прије што је његов став потпуно супротан оном који о тој кризи има премијер Андреј Пленковић.

Милановић је,  доспио на насловнице када је јуче изјавио да ће земља повући своје трупе из НАТО снага у источној Европи, уколико дође до ескалације напетости с Русијом око Украјине.

На ту изјаву Милановићу, који је бивши челник социјалдемократа у Хрватској, опонирао је министар спољнх послова Гордан Грлић Радман из владе десног центра, наводи портал.

Убрзо се показало, пише Политико, да су се хрватске снаге у Пољској ионако већ вратиле кући почетком ове седмице с обзиром на завршетак рутинског размештаја снага, како је и документовано на интернет страници хрватског Министарства одбране.

Борбена група НАТО-а у Пољској је прије неколико дана на Твитеру објавила да ће "ускоро" дочекати нови хрватски контингент, док је загребачки Јутарњи лист јуче објавио да Хрватска није требало да пошаље нову групу ове године, тако да неће постојати снаге за повлачење ако дође до руске инвазије на Украјину у седмицама или мјесецима који слиједе.

Милановић, како се истиче, има напет однос с владом десног центра премијера Андреја Пленковића и више пута се до сада сукобљавао са њеним члановима.

Милановићеви коментари такође су изазвали пометњу јер, иако је председник државе уједно и врховни командант Хрватске војске, распоређивањем снага унутар НАТО-а бави се Министарство одбране, уз одобрење Хрватског сабора, тумачи Политико.

Позивајући се на написе у хрватским медијима, Политико наводи да је Милановић приликом посјета једној фабрици слаткиша (Крашу) изјавио да се Хрватска неће укључивати у кризу између Русије и Украјине.

"Хрватска неће слати војнике у случају ескалације. Напротив, опозват ће све јединице, до посљедњег хрватског војника", преноси портал Милановићеве ријечи.

"Све се то догађа у предсобљу Русије", рекао је Милановић. Мора се постићи договор који ће узети у обзир сигурносне интересе Русије", додао је.

Милановић је, пише портал, такође изјавио да постоје и други начини да се Украјина очува у "цијелини или 99 одсто територија" и "да јој се економски помогне".

Али, шеф хрватске дипломатије Грлић Радман, како се наводи, каже да Милановићеви коментари немају везе са ставом владе.

Он је новинару њемачког Франкфуртер Аллгемеине Зеитунга Михаелу Мартенсу рекао да "предсједник не говори у име Хрватске, већ у своје.

"Ми јесмо и остаћемо вјерна чланица НАТО-а. Све што радимо, радимо у договору с нашим партнерима", рекао је Грлић Радман.

"У оваквим временима посебно је важно показати солидарност међу партнерима, а Хрватска ће то чинити у ЕУ-у и НАТО-у", додао је Грлић Радман, преноси Политико.

С друге стране, премијер Пленковић је на Милановићев иступ рекао да му је предсједник звучао као неки руски званичник.

Пленковић је иронично приметио да је Милановић, "у том неком нападу шећера, можда су му дали неке бомбоне у Крашу, што је он ту све изговорио, мислио сам да је руски званичник".

Пленковић слови као пријатељ Украјине, често је посјећује и тамошње званичнике саветује и нуди хрватски модел мирне реинтеграције Подунавља, који је, како је навео,1990-тих био под окупацијом локалних Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана