Покренут поступак за разминирање локације "Черкезовац"

Срна
Покренут поступак за разминирање локације "Черкезовац"

ЗАГРЕБ - Хрватски Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко" покренуо је поступак разминирања локације Центра за збрињавање радиоактивног отпада, објављено је на веб страници Фонда.

У поступку јавне набавке биће одабран извођач за услугу разминирања мински сумњивог подручја које обухвата дио макадамског пута и појаса уз њега, подручје централног складишног дијела бивше касарне "Черкезовац" и потребних коридора.

У Фонду наводе да ће то "омогућити сигурно спровођење геолошких, хидролошких, геоморфолошких, еколошких, сеизмолошких и низа осталих истражних радова за израду студије утицаја на околину, с циљем одабира локације за изградњу Центра за збрињавање радиоактивног отпада".

Укупна површина предметног подручја износи 71.169 метара квадратних и састоји се од седам цјелина.

Процијењена вриједност набавке износи 600.000 куна без ПДВ-а /150.000 КМ/.

И у овој јавној набаци прецизирана је локација Центра за збрињавање радиоактивног отпада, бивши војно-складишни комплекс "Черкезовац" у општини Двор.

Рок за доставу понуда је 12. јул.

Хрватска планира да половину радиоактивног отпада из Нуклеарне електране "Кршко", за чије збрињавање је обавезана ранијим споразумима, складишти у простору касарне "Черкезовац", у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Осим тога, на овој локацији биће складиштен и постојећи институционални отпад. На локацији "Черкезовац" биће и Центар за збрињавање радиоактивног отпада.

Процјене показују да би одлагалиште отпада на овом подручју угрожавало више од 250.000 становника у сливу Уне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана