Почео пробни попис становништва у Хрватској

Срна
Почео пробни попис становништва у Хрватској

ЗАГРЕБ - Хрватска је данас започела пробни попис становништва на подручју Загреба, Осјечко-барањске, Вараждинске, Приморско-горанске и Сплитско-далматинске жупаније.

Пробни попис у двије фазе спроводи Државни завод за статистику, а обухватиће 50 пописних кругова, односно 5.000 домаћинстава у граду Загребу и четири жупаније, пренио је хрватски портал "Срби".

Прва фаза траје од 1. до 7. марта, у којој грађани могу да се попишу лично користећи пописни упитник у електронском облику који ће бити доступан пријавом у систем е-Грађани, истовремено пописујући домаћинство и стан у којем станују.

У другој фази од 8. до 15. марта пописивачи ће на терену пописивати све пописне јединице унутар 50 пописних кругова које нису самостално пописане у првој фази, интервјуима са становништвом и уз помоћ преносних компјутера.

Уједно ће контролисати податке прикупљене у првој фази пописа, тако да пописивачи неће провјеравати вјеродостојност података које су грађани уписали у е-пописницу, али ће обићи све адресе, укључујући и на домаћинства која су се пописала самостално пријавом у е-Грађани.

Циљ је провјера и тестирање методолошких и технолошких рјешења која се односе на садржај података који се прикупљају пописом, као и тестирање програмског рјешења, провјера ажурности техничке документације, рад пописивача и других учесника.

Пописују се особе које су држављани Хрватске, страни држављани и особе без држављанства које имају пребивалиште, као и особе које у референтном тренутку пописа имају боравиште у Хрватској.

Државни завод за статистику препоручује грађанима да самостално попишу себе и чланове домаћинства пријавом у систем е-Грађани и позива их да се одазову у што већем броју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана