Почело смањење цијена роминга између ЕУ и Западног Балкана

Танјуг
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО/БЕОГРАД- Почело је смањење цијена роминга између Европске уније и Западног Балкана, које је предвиђено декларацијом потписаном на Самиту ЕУ - Западни Балкан у Тирани 6. децембра 2022. године, објавио је Савјет за регионалну сарадњу.

Смањење цијена роминга званично је ступило на снагу од октобра и горња граница цијена за један гигабајт података у ромингу у оквиру посебних понуда и пакета, у складу са Декларацијом о роамингу, не би требало да буде виша од 18 евра.

Tо ће међународна путовања и комуникације учинити знатно економичнијим, наводе из Савјета за регионалну сарадњу.

У многим случајевима ограничење цијена од 18 евра у оквиру посебних понуда и пакета иде и знатно ниже, до 1,6 евра по једном гигабајту, док су три оператера са Западног Балкана, осим цијена у оквиру пакета, снизила чак и редовне цијене услуга допуне.

Како је наведено, Декларација о ромингу између ЕУ и Западног Балкана смањује трошкове мобилних података и подстиче регионалну повезивост.

Након готово годину дана заједничког рада, под покровитељством и уз подршку Савјета за регионалну сарадњу и Европске комисије, те политичку подршку Европске уније и Западног Балкана, телекомуникациони оператери, како са Западног Балкана, тако и из Европске уније, не само да су испунили одредбе из Декларације, већ су у многим случајевима и премашили очекивања.

"Ова прекретница долази у тренутку политичких тензија, економских превирања и све ширег спектра климатских промена у региону, наглашавајући тако важност регионалне и евроатлантске сарадње", рекла је генерална секретарка Савјета за регионалну сарадњу  Мајлинда Брегу.

Декларација је усмјерена на значајно смањење накнада за промет података у ромингу између ЕУ и Западног Балкана.

Циљ је да се до 2028. године цијена роминга између ЕУ и Западног Балкана приближи домаћим цијенама.

Три телекомуникациона оператера у Србији смањила су цијену једног гигабајта у оквиру неких од својих роминг пакета у земљама ЕУ до 83,2 одсто.

Цијене се сада крећу између 0,67 и 8,5 евра по једном ГБ у оквиру пакета роминга у ЕУ за кориснике из Србије, што је знатно испод договорене горње границе цијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана