Пленковић: Заштитити животе људи, умре сваки девети хоспитализовани пацијент

Срна
Пленковић: Заштитити животе људи, умре сваки девети хоспитализовани пацијент

ЗАГРЕБ - Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је вечерас да је циљ нових, строжих епидемиолошких мјера за сузбијање епидемије вируса корона, заштита здравља и спасавање људских живота, те смањење оптерећености здравственог система јер просјечно умре једна од 58 заражених особа и једна од девет хоспитализованих.

“Да бисмо у томе успјели, морамо учинити све да заштитимо најугроженије међу нама и зато морамо поновно освијестити опасност која пријети од овог вируса”, рекао је Пленковић у обраћању јавности и навео да ће нове мјере бити на снази од ноћас до 21. децембра, а можда и дуже, уколико се не успије преокренути садашњи тренд.

Он је изразио жаљење што ће нове мјере погодити бројне раднике и предузетнике, који су ове године већ поднијели жртву.

“Разумијем незадовољство свих оних који ће због епидемиолошке ситуације привремено обуставити своје уобичајено пословање. Према нашим подацима, ове мјере погодиће око 85.000, односно пет и по одсто свих запослених у Хрватској”, навео је он.

Пленковић је навео да ће Влада уз консултације са представницима различитих удружења привредника, донијети нови пакет мјера за подршку привреди у овој години у којој се очекује пад БДП-а од око осам одсто.

“Осигураћемо додатна средства за ковид кредите преко Хрватске агенције за малу привреду, чиме ћемо предузетницима осигурати ликвидност. Донијећемо и нове мјере за правичну надокнаду трошкова за оне који имају привремену обуставу рада”, рекао је Пленковић.

Он је најавио да ће Хрватска у наредним годинама искористити и више од 24 милијарде евра европских средстава како би убрзала опоравак.

Пленковић је додао и да ће Влада предложити измјену Закона о заштити становништва од заразних болести ради увођења прекршајних санкција за непоштовање противепидемијских мјера.

“Влада је, с другим чланицама ЕУ предузела већ све потребне кораке како би осигурала довољан број доза вакцина за хрватске грађане чим оне буду доступне. А Хрватски завод за јавно здравство већ је припремио план вакцинисања. Уједно, биће повећан број тестирања како бисмо што боље могли сузбијати ширење епидемије”, рекао је хрватски премијер.

Новим мјерама за сузбијање ширења вируса корона предвиђено је обустављање рада угоститељских објеката, ресторана и кафића, забрана свадби, као и онлајн настава на факултетима.

Новим мјерама, које ће ступити на снагу ноћас и трајаће до 21. децембра, забрањују се сви јавни догађаји и окупљања са више од 20 особа на једном мјесту, а на приватним може бити највише 10.

Осим тога, предвиђено је обавезно ношење маски и на отвореном када није могуће држати дистанцу од 1,5 метара, јавна догађања те окупљања свих врста могу трајати до 22.00 часа, а на сахранама може бити до 25 особа.

Јавни превоз се ограничава на 40 одсто попуњености капацитета, док у трговинама и трговачким центрима мора бити истакнути број особа које могу да бораве унутра.

Рад трговина и пекара се ограничава до 22.00 часа, забрањена је продаја алкохола од 22.00 до 6.00 часова, обуставља се рад казина, аутомат клубова и уплатних мјеста за клађење, као и одржавање сајмова и других привредних и туристичких приредби гдје се продају, излажу или приказују производи.

Обуставља се рад теретана и фитнес центара, као и спортска такмичења и тренинзи, осим за спортисте прве, друге и треће категорије, којима ће такмичења и тренинзи бити без публике.

Мисама може да присуствује 25 вјерника, а препорука је да се, када је то могуће, преносе путем телевизије и радија и на други начин.

У Хрватској је у протекла 24 часа забиљежено 4.080 нових случајева заразе вирусом корона међу 11.091 тестираном особом, а преминуло је 48 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана