Пленковић: Загреб ће бити највећи адвокат БиХ на ЕУ путу

СРНА
Пленковић: Загреб ће бити највећи адвокат БиХ на ЕУ путу

МОСТАР- Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић рекао је данас у Мостару да ће Хрватска бити највећи адвокат и заговарач у процесу приближавања БиХ ЕУ и поручио да БиХ треба да иде тим путем.

"Задовољан сам да су политичке странке у БиХ након задњих избора показале висок степен зрелости да су формиране институције на нивоу БиХ у поређењу са ранијим дешавања", изјавио је Пленковић пред почетак засједања Хрватског народног сабора /ХНС/.

Честитајући Борјани Кришто избор за предсједавајућу Савјета министара, Човић је рекао да се радује састанку на коме ће бити дефинисани заједнички кораци како би се унаприједили односи између Хрватске и БиХ.

"То говори о томе да већ седму годину премијер Хравтске, који поштује БиХ, жели унаприједити односе с БиХ. Ми смо и за њену стабилност и за њен привредни раст и за њену безбједност. Једнако тако и Влада је у континуитету чинила све да БиХ добије кандидатски статус за чланство у ЕУ за шта смо учинили много", рекао је Пленковић и додао да ће учинити све да помогну БиХ да ухвати корак са другим државама.

Пленковић је навео да је данас прилика и да се да подршка хрватском народу као равноправном народу у БиХ.

"Драго ми је да се у декларацији, која ће бити усвојена на сједници ХНС-а, каже да је БиХ домовина и хрватског народа у БиХ, што је у потпуности на трагу онога што све странке у Хрватској говоре. Стога ћемо градити на тој основној премиси подршку хрватском народу и када је ријеч о идентитету и када је ријеч о заступљености која је легитимна", истакао је Пленковић.

Он је поздравио потез Кристијана Шмита од 2. октобра прошле године који се односио на измјене Изборног закона БиХ када је ријеч о Дому народа Парламента ФБиХ.

Пленковић је позвао све политичке странке у ФБиХ да направе други корак зрелости како би на нивоу тог ентитета била што прије формирана Влада.

"То је оно што се очекује. То би била велика порука из међународне заједнице и Европе, али и САД да желимо видјети једну функционалну БиХ у којој ће се сви осјећати добро и ићи напријед, а Хрватска ће у том процесу бити најснажјији адвокат и заговарач", поручио је Пленковић.

Он је додао да Хрватска разговара са свим политичким актерима у БиХ.

"Моје је увјерење да сви одговорни политички актери, поготово они који добијају повјерење гласача, желе европску БиХ, јер алтернативе нема. БиХ треба ићи овим путем, а Хрватска им треба бити најбољи примјер", поручио је Пленковић.

Пленковић је захвалио предсједнику ХНС-а БиХ Драгану Човићу за позив да данас заједно са министрима и посланицима у Хрватском сабору буде гост на засједању ХНС-а БиХ.

Предсједник ХНС-а и ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да ће све што је ХНС радио у сарадњи са хрватском Владом данас бити уткано у декларацију и документе који ће бити донесени, као што је демографска стратегија.

"Суштинска порука је заједништво хрватског народа и наш европски пут, обезбиједити мир у БиХ и евроатлантску перспективу БиХ. Наравно да имамо своју потпуну уставну равноправност и једнако представљање на свим нивоима када је у питању хрватски народ и конститутивност", истакао је Човић.

Говорећи о поновном покретању питања измјена Устава БиХ, Човић је рекао да се нада да ће до разговора доћи у наредних пола године.

"Вјерујем да ћемо створити амбијент да ријешимо питање и легитимног избора хрватског члана Предсједништва БиХ", поручио је Човић.

На засједању ХНС-а у Мостару учествују хрватски представници у власти, те представници странака ХНС БиХ.

Прије почетка засједања положени су вијенци и запаљене свијеће на спомен обиљежје хрватским борцима испред Хрватског дома херцег Стјепан Косача у Мостар.

На данашњем засједању очекује се усвајање декларације ХНС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана