Пленковић: Уводимо краће радно вријеме

Срна
Пленковић: Уводимо краће радно вријеме

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић представио је данас нове мјере за помоћ привреди ради ублажавања посљедица пандемије, које, између осталог, укључују краће радно вријеме и финансијску подршку за раднике.

Пленковић је рекао на конференцији за новинаре да хрватска Влада жели да омогући да се прошири опсег послодаваца на које се мјере односе и да је циљ да привредни пад ове године буде мањи од предвиђеног.

Он каже да је предвиђено скраћење радног времена на 70 одсто, а до сада је оно износило 50 одсто.

- Осим тога, смањује се и потребна документација за провођење мјера, а мјесечна подршка раднику расте на 2.800 куна (око 380 евра), у односу на досадашњих 2.000 куна (око 200 евра) - рекао је Пленковић.

Он је додао да се уводи степеновање подршке привредницима у складу са падом промета, као и да се шири сектор дјелатности обухваћених мјерама, које се са сада односе и на повремени превоз.

- Мјере важе од 1. октобра до краја године - рекао је Пленковић и додао да укупан трошак мјера износи између 300 и 350 милиона куна (40 и 47 милиона евра) и да у буџету има довољно средстава за то.

Министар рада Хрватске Јосип Аладровић рекао је да је став Владе да послодавци који отпуштају раднике не могу бити корисници ових мјера подршке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана