Пленковић: Уводимо краће радно вријеме

Срна
Пленковић: Уводимо краће радно вријеме

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић представио је данас нове мјере за помоћ привреди ради ублажавања посљедица пандемије, које, између осталог, укључују краће радно вријеме и финансијску подршку за раднике.

Пленковић је рекао на конференцији за новинаре да хрватска Влада жели да омогући да се прошири опсег послодаваца на које се мјере односе и да је циљ да привредни пад ове године буде мањи од предвиђеног.

Он каже да је предвиђено скраћење радног времена на 70 одсто, а до сада је оно износило 50 одсто.

- Осим тога, смањује се и потребна документација за провођење мјера, а мјесечна подршка раднику расте на 2.800 куна (око 380 евра), у односу на досадашњих 2.000 куна (око 200 евра) - рекао је Пленковић.

Он је додао да се уводи степеновање подршке привредницима у складу са падом промета, као и да се шири сектор дјелатности обухваћених мјерама, које се са сада односе и на повремени превоз.

- Мјере важе од 1. октобра до краја године - рекао је Пленковић и додао да укупан трошак мјера износи између 300 и 350 милиона куна (40 и 47 милиона евра) и да у буџету има довољно средстава за то.

Министар рада Хрватске Јосип Аладровић рекао је да је став Владе да послодавци који отпуштају раднике не могу бити корисници ових мјера подршке.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана