Пленковић: Сутра нове епидемиолошке мјере које ће трајати до пред Божић

Срна
Пленковић: Сутра нове епидемиолошке мјере које ће трајати до пред Божић

ЗАГРЕБ - Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да ће сутра бити објављене нове строже епидемиолошке мјере које ће трајати до пред Божић.

 “Мјере ће трајати до пред Божић. То није тако далеко. Ако буду епидемиолози тражили, могу трајати и дуже”, рекао је Пленковић у паузи сједнице хрватског Сабора на којој се расправљало о захтјеву опозиције да буде смијењен министар привреде Томислав Ћорић.

Пленковић није желио новинарима саопштити више детаља о новим мјерама.

У Влади Хрватске је одржан састанак ужег кабинета, на којем се расправљало о новим мјерама које ће се увести у Хрватској, а након што мјере буду усклађене, биће послате жупанима.

Према сазнањима портала “Индекс”, нове строге мјере на снагу ступају од петка у поноћ, на снази ће бити од суботе, а трајаће све до Бадњака.

Портал “Индекс” наводи да се планира комплетно затварање кафића, док би ресторанима и сластичарницама била омогућена достава, но данас су се још водили разговори хоће ли се потпуно затварати сви каћи и ресторани.

Хотели, би требали, како дознајемо, остати отворени, а њихови ће ресторани моћи радити, но искључиво за госте хотела.

Трговине би радиле као и до сада, но проводила би се јача контрола тога је ли број људи у њима у складу с прописаним по квадратном метру.

У новом сету мјера ишло би се и на смањивање броја путника у јавном превозу, а епидемиолози заговарају да то буде око 25 одсто укупног капацитета средства јавног пријевоза. Што се тиче школа, засад се не би комплетно пребацила настава на онлине, већ ће се и даље радити у школама. Средње би школе могле дјелимично прећи на онлајн наставу, а Факултети углавном већ раде на тај начин.

Нове рестриктивне мјере биће представљене на сједници владе која почиње сутра у 10.00 часова

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана