Пленковић: Оптужница Србије за Хрватску неприхватљива

Srna
Foto: Arhiva

ДАВОС/ЗАГРЕБ- Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је за хрватске медије у Давосу да је имао кратак састанак са предсједником Србије Александром Вучићем и да је том приликом, како каже, исказао незадовољство подизањем оптужнице против четири висока хрватска официра.

"Ми смо наравно указали на то да је тај закон, којим Србија већ годинама шири своју јурисдикцију на територију других држава, нама неприхватљив и да је такав потез за Хрватску сигурно сигнал корака назад у нашим односима, а не корак напред”, рекао је Пленковић, пренијела је загребачка Н1 тв.

Све то,тврди, догађа се у свјетлу хрватских напора за нормализацију односа, за унапређење привредне сарадње, за јачање положаја хрватске мањине у Србији гдје су, каже, видљиви "неки искораци".

Рекао је и да се напори односе и на стабилан положај српске мањине у Хрватској.

“Политика коју ми водимо већ шест година је политика сарадње, помирења, истина, одговарања за разне злочине… У сваком случају овакав потез, с обзиром на ту надлежност коју је Србија сама себи дала, је неприхватљива”, казао је Пленковић.

Тужилаштво Србије подигло је оптужницу против четири хрватска пилота који су, како се наводи, наложили ракетирање цивила у избегличкој колони током војно-полицијске акције Хрватске Олуја у августу 1995.

Хрватски адвокат Анте Нобило изјавио је јуче да је званични Загреб направио пропуст што није покренуо истрагу о том догађају и да Хрватска сада има проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана