Пленковић: Олакштати сарадњу на граници с БиХ

Срна
Пленковић: Олакштати сарадњу на граници с БиХ

МОСТАР - Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић рекао је данас да ће Хрватска након уласка у Шенген настојати да олакша сарадњу на граници с БиХ.

Пленковић је истакао да Хрватска неће градити ограде, зидове, ни подизати жице на граници с БиХ.

“Не желимо да нове шенгенске границе Хрватске и ЕУ буду било каква препрека и тврђава која ће успорити токове кретања људи или робе између Хрватске и БиХ”, рекао је Пленковић обраћајући се у Мостару се члановима Хрватског народног сабора БиХ.

Он је појаснио да министри унутрашњих послова, односно безбједности и финансија имају задатак да кретање људи и робе преко границе “учине што проточнијим и једноставнијим”.

Пленковић је навео да ће Хрватска наставити снажно да подржава Хрвате у БиХ и њихове пројекте било да је ријеч о здравству, образовању, правима ратних ветерана.

“Наш данашњи долазак је прије свега порука поштовања, порука захвалности вама који се борите политички снажно у тешким околностима. Порука је да увијек можете бити свјесни да је Хрватска иза вас и уз вас”, додао је Пленковић.

Он је након учешћа на Сабору ХНС-а БиХ на немормалном ручку разговарао с предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто и најавио да ће средином фебруара она отпутовати у Загреб, у прву посјету на тој функцији ван БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана