Пленковић: Обнову почети што прије

Срна
Foto: Архива

ЗАГРЕБ- Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић рекао је данас да ће Влада учинити све да обнова Баније почне што прије и да би она могла бити бржа него обнова у Загребу послије земљотреса.

"Кад бих овог тренутка рекао календар обнове то би било неодговорно с моје стране, али учинићемо све да то буде што прије", рекао је Пленковић у парламенту Хрватске током расправе о приједлогу да Закон о обнови од потреса Загреба и Крапинско-загорске и Загребачке жупаније буде проширен и на Сисачко-мославачку и Карловачку жупанију.

Пленковић је истакао да би обнова на Банији могла бити бржа од оне у Загребу, због чињенице да огромну већину страдалих објеката чине породичне куће које се могу обнављати брже од блокова зграда у Загребу, преносе хрватски медији.

Он је поново одбацио "медијску хајку" да су све куће порушене у потресу на Банији везане за послијератну обнову.

"Од 5.880 обновљених кућа, прегледано их је око 3.700, а црвену наљепницу добило њих 69 или 1,83 одсто", рекао је Пленковић.

У одговору посланику СДП-а Романи Николић, коју је занимало да ли ће ико одговарати од учесника обнове, Пленковић је рекао да "треба све истражити, све расвијетлити" и да нема недодирљивих.

Он је као непримјерено оцијенио да се за Банију користи појам "контејнерланд".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана