Пленковић: Не користите поздрав "За дом спремни!"

Срна
Пленковић: Не користите поздрав "За дом спремни!"

ЈАСЕНОВАЦ - Хрватски премијер Андреј Пленковић поручио је да усташки поздрав "За дом спремни!" не треба користити у јавном говору.

- Свако ко зна нешто о нашој историји, ко зна нешто о логору Јасеновац, ко разумије шта ти симболи значе за припаднике Јевреја, Срба, Рома и антифашиста - разумије да то није поздрав који треба користити - истакао је Пленковић након полагања вијенаца у Спомен-подручју Јасеновац.

Он је поручио да су ставови Хрватске јасни када је ријеч о осуди злочина и поновио захтјев да се симболи из тог доба не користе.

Пленковић је демантовао наводе новинара да представници Јевреја у Хрватској не би били у заједничкој делегацији са представницима хрватског државног врха и да није околности у вези са пандемијом, јер протестују због кориштења поздрава "За дом спремни!" у јавном животу Хрватске.

Ни предсједник Хрватске Зоран Милановић није био у државној делегацији у Јасеновцу.

Државни врх Хрватске и удружења страдалих обиљежавају 76 година од пробоја посљедњих логораша из усташког логора Јасеновац одвојено и под строгим епидемиолошким мјерама, наводи портал "Индекс".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана