Пленковић на комеморацији за убијене српске цивиле: У Вариводама почињен тежак злочин против невиних људи

Srna
Пленковић на комеморацији за убијене српске цивиле: У Вариводама почињен тежак злочин против невиних људи

ВАРИВОДЕ - Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је данас да на комеморативном скупу за убијене српске цивиле у Вариводама код Кистања да је у овом мјесту прије 25 година почињен тежак злочин против невиних људи, упркос томе што на том подручју више није било ратних дејстава.

- Као предсједник хрватске Владе дубоко жалим због тога и изражавам саучешће породицама настрадалих - рекао је Пленковић на комеморативном скупу за деветоро убијених српских цивила у Вариводама, који је организовало Српско народно вијеће и општина Кистање.

Он је рекао да припадницима српске мањине жели послати поруку мира и помирења, додајући да "то значи и смоћи снаге и признати да је на Хрватску извршена агресија", што заслужује недвосмислену осуду.

- То значи јасно ограђивање од тадашње великосрпске агресије у чије су име убијени бројни држављани Хрватске, а многи злочини остали некажњени - рекао је Пленковић. У свом говору на комеморацији, предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац рекао да је два мјесеца након акције "Олуја" у Вариводама, Гошићу и другим мјестима убијено махом старије становништво.

- Убијало се у другим мјестима у околини Книна - рекао је Пуповац, споменувши неколико десетина убијених цивила и ратних заробљеника.

Комеморативном скупу присуствовао је и потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић, преноси Н1.

Након Варивода, одржан је и комеморативан скуп убијеним српским цивилима у селу Гошић код Кистања. Скоро два мјесеца након злочиначке акције хрватске војске и полиције "Олуја", 28. септембра 1995. године убијено је девет мјештана Варивода српске националности - Душан Дукић (59), Шпиро Берић (55), Јово Берић (75), Јован Берић (56), Радивој Берић (69), Марија Берић (69), Милка Берић (67), Марко Берић (82) и Мирко Покрајац (84).

Убијени су хицима из непосредне близине на својим кућним праговима. У Гошићу код Кистања 27. августа 1995. године убијено је седам старијих особа српске националности - Саво Борак (70), Васиљ Борак (68), Гроздана Борак (75), Марија Борак (81), Косовка Борак (77), Милка Борак (75), Душан Борак (56), а десетак дана раније убијен је Гојко Лежаић (65). Сви убијени били су цивили, а у селу ни раније нити у вријеме убистава није било ратних активности. До данас нико није осуђен за те злочине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана