Пленковић иде у Вариводе, мјесто страдања српских цивила

Танјуг
Пленковић иде у Вариводе, мјесто страдања српских цивила

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић присуствоваће комемеорацији убијеним Србима у далматинском селу Вариводама 28. септембра 1995. године, сазнаје РТЛ.

У Вариводама је убијено девет српских цивила, старијих особа које су имале између 60 и 85 година, успркос томе што је Олуја на том подручју била завршила мјесец и по дана раније и више није било ратних дејстава, наводи та хрваткса телевизија.

У тексту се додаје да је Пленковићева влада, након порука из Книна да свака жртва заслужује поштовање, као и да невине жртве немају нацију или вјеру, одлучила да обиђе свако мјесто гдје су људи страдали у рату на простру Хрватске.

Указује се да је та најава дошла након што је потпредсједник хрватске владе и редова српске мањине Борис Милошевић присуствовао обиљежавању Олује у Кинину, а потпредсједник и министар ветерана Томо Медвед одлучио да оде у Груборе гдје су, како је рекао, појединци из хрватских јединица починили ратни злочин над српским цивилима.

У селу Уздоље код Книна данас је, дан након прославе 25. годишњице војно-полицијске акције “Олуја” у том граду, одржан је помен српским цивилима које су хрватске снаге у том селу убиле 6. августа 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана