Пленковић: Хрватска не угрожава територијални интегритет БиХ

Срна
Пленковић: Хрватска не угрожава територијални интегритет БиХ

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић одбацио је тезе предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића у УН да би Хрватска на било који начин могла угрозити територијални интегритет БиХ и истакао да је његова земља учинила све да БиХ опстане.

Након што је Комшић у неовлаштеном обраћању пред Генерланом скупштином УН оптужио сусједне земље да раде на припајању дијелова територије БиХ, Пленковић је на конференцији за новинаре у Загребу изјавио да је јасан став Хрватске о поштивању територијалног интегритета БиХ.

- Није ми јасно што би неко на политичкој сцени могао препознати да неко посеже за територијом сусједне државе. Одбацујемо ту тезу као нетачну - нагласио је Пленковић.

Он је истакао да је Хрватска пријатељ БиХ, као и да су Хрватска и БиХ упућене једна на другу.

- Хрвати су један од три конститутивна народа о којем водимо посебно рачуна, на основу Устава и здраве логике. Хрватска ради на томе да се сва три конститутивна народа у БиХ осјећају добро - рекао је Пленковић.

Коментаришући изјаву предсједника Хрватске Зорана Милановића да је он и предсједник Хрвата у БиХ, Пленковић је рекао да Хрватска има своје институције, а БиХ своје.

- Хрвати имају позитивне и добре емоције према Хрватској и хрватским институцијама, али они су грађани БиХ, те ће они бити конститутивни дио и наставиће градити своју будућност с осталим конститутивним народима - рекао је Пленковић.

Комшић се јуче обратио на Генералној сједници УН без одлуке Предсједништва и без усаглашеног текста говора. Он је, између осталог, указао да постоје настојања чији је "коначни циљ распад или дезинтеграција БиХ и анектирање дијелова њених територија" од сусједних земаља.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик раније је упозорио генералног секретара УН Антонија Гутереса да, због интерних правила и процедура, тренутно нема представника из БиХ који има право и овлаштење дати изјаву пред било којим међународним тијелом или форумом у име БиХ, укључујући и 76. засједање Генералне скупштине УН.

Додик је нагласио да Предсједништво БиХ није донијело одлуку да неко у име њих учествује на сједници Генералне скупштине УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана