Пленковић: Хрватска би ухапсила Путина када би дошао у земљу

Г.С.
Пленковић: Хрватска би ухапсила Путина када би дошао у земљу

БРИСЕЛ - Када би руски предсједник Владимир Путин, за којег је Међународни кривични суд издао налог за хапшење, посјетио Хрватску он би био ухапшен у скалду с процедуром предвиђеном законом, изјавио је у Бриселу хрватски премијер Андреј Пленковић.

Хрватска је приступила статуту Међународног кривичног суда и донесен је закон о сарадњи с тим судом.

- Тим законом предвиђене су све процедуре у случају да постоји налог за хапшење неке особе и ту се, колико ми је познато, имунитет не примјењује. Према томе процедура би била управо онаква каква је предвиђена тим законом и наравно да би реаговала и хрватска полиција и надлежна тијела - изјавио је Пленковић одговарајући на питање новинара како би Хрватска поступила у случају Путинове посјете.

Пленковић је истакнуо како таква посјета није реална.

- Не вјерујем да ће се он запутити тако скоро у земље које су странке Римског статута - рекао је Пленковић по завршетку самита ЕУ-а.

Шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, подсјетимо, рекао је у четвртак да Мађарска не би ухапсила Путина када би ушао у земљу, јер за то нема правне основе, преноси Хина.

Није у систему

Мађарска је потписала и ратифицирала Римски статут којим је основан Међународни кривични суд (ICC). Тај је суд издао налог хапшење за Путина оптуживши га за ратни злочин илегалне депортације стотине дјеце из Украјине.

На питање би ли Путин био ухапшен када би дошао у Мађарску, он је рекао да Римски статут није уграђен у мађарски правни систем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана