Пленковић: Егзибиционизам Милановића не води до рјешења у БиХ

Танјуг
Foto: Index.hr

ЗАГРЕБ- Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је данас да рјешење за проблем Хрвата у БиХ може да се оствари једино договором актера у тој земљи, првенствено Бошњака, или уз подршку међународне заједнице, а не "егзибиционизмом" предсједника државе који, како тврди, злоупотребљава тамошње Хрвате.

Пленковић је поводом иницијативе хрватског предсједника Зорана Милановића да се блокира приступ Шведске и Финске у НАТО док се не измијени изборни закон у БиХ како би се спријечило да бројнији Бошњаци прегласавају Хрвате, рекао да се он и његова влада темом Хрвата у БиХ баве системски и да траже партнере и савезнике.

"То је једини пут, дугорочно тежак и захтјеван. Ми јако добро знамо шта су хрватски национални интереси, шта треба радити за заштиту Хрвата у БиХ", истакао је Пленковић, преноси Хина.

Додао је да ни ХДЗ ни парламентарна већина "немају ни најмање разумијевање да се блокира чланство Шведске и Финске у НАТО".

Према његовим ријечима, Милановић је "излетио с том иницијативом у јавност, а да се није апсолутно ни са ким консултовао".

''Ова иницијатива је усмерена једино и искључиво како би се злупотребио интерес хрватског народа у БиХ. То је оно што је суштина. Рекао сам то челницима Хрватског народног сабора у БиХ", рекао је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана