Пленковић: Дипломатија око вакцина претвара се у киднаповање

Г.С.
Пленковић: Дипломатија око вакцина претвара се у киднаповање

Премијер Хрватске Андреј Пленковић оцијенио је данас у Загребу да се дипломатија око вакцине против корона вируса претвара у киднаповање вакцине.

"Рекао сам да ће Vaccine Diplomacy бити главна синтагма и главни задатак на почетку године. Сад се то дијелом претвара у Vaccine Hijacking, или киднаповање, то јест они који су спремни у околностима да нису везани овако широким уговорима какав ми имамо као чланица Европске уније плаћати више по дози него што је платила ЕУ", упозорио је Пленковић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да долази до "одређених поступања која су ван онога што је договорено" и истакао да ће се инсистирати на поштовању тих уговора.

Поводом проблема насталих с доставом вакцине против корона вируса, премијер је подсјетио да су сви челници ЕУ изразили врло чврст став да се треба поштовати зацртана динамика испоруке вакцине и подсјетио да је ЕУ уложила огромна средства у фармацеутске компаније у процесу истраживања вакцина.

На питање о могућим тужбама против произвођача вакцина ако не испуне обавезе, Пленковић је одговорио да ће то бити заједничка активност на нивоу ЕУ, јер је ЕК странка у уговору и додао да је "опција да се искористе сва средства да се уговорне обавезе испуне".

Он је објаснио да Хрватска није ишла према другим произођачима вакцине од оних за које се опредијелила на основу чланства у ЕУ, али и на основу поузданости компанија које раде на вакцинама.

Хрватски премијер је такође истакао да ће се на вријеме обезбједити друга доза вакцине за оне који су примили прву.

На питање о могућем ублажавању мјера с обзиром на повољнију епидемиолошку ситуацију у земљи, Пленковић је одговорио да постоји опрез због нових сојева вируса и због кашњења испорука вакцина.

Он је оцијенио да је ситуација у земљи "охрабрујућа", али да још није фаза потпуног управљања епидемијом, као ни у већини држава.

Пленковић је истакао да су у току разговори о томе може ли се у неким подручјима направити "мањи искорак током фебруара да би се без ризика могло ући у прољеће".

У Хрватској је вакцинација почела 27. децембра, када и у другим чланицама ЕУ, и то вакцином произвођача Фајзер, а у међувремену је стигла и она произвођача Модерна.

Према посљедњим подацима, вакцинисано је нешто мање од 70.000 грађана, али због кашњења с испоруком вакцина, вакцинација је готово заустављена.

Хрватска је преко ЕУ наручила готово шест милиона доза вакцина различитих произвођача.

Тако је по милион доза наручено од Фајзер-БиоТеха и Модерне, 2, 7 милиона од АстраЗенеке, 900.000 доза од Џонсон и Џонсон и 300.000 КјуреВак. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана