Пијана трудница дошла на порођај у Загребу

ГС
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Тешко је повјеровати да једна трудница на порођај у болницу стигне посве пуна алкохола.

Догодило се то у случају 25-годишње Загрепчанке којој је прије порођаја, чим је примљена у болницу, измјерено 2,25 промила алкохола у крви.

Да њена алкохолисаност није изузетак него правило и да дотична у већој мјери није бринула о своје двоје дјеце, утврдило је загребачко тужилаштво те су убрзо на површину испливале језиве ствари, а посљедице мајчина неадекватног поступања рођена је беба осјетила чим је угледала свијет.

Наиме, дјевојчица је неко вријеме провела на Одјељењу гастроентерологије због слабијег напредовања на тјелесној тежини па је прегледом генетичара утврђено да фенотип дјетета одговара феталном алкохолном синдрому. Дјевојчицу су по рођењу хранили на сонду, а с одмаком времена паралелно с константним свађама са супругом, 25-годишњакиња се о хигијени дјетета није довољно бринула, чиме је повећала ризик да се дијете зарази и Ковидом-19.

Тако да јој је рјешењем Општинског грађанског суда у Загребу почетком јуна 2020. одузето право на становање с дјететом у трајању од године дана, док јој је, пак, Центар за социјалну скрб изрекао мјеру стручне помоћи и потпоре до априла 2021. А како у том временском периоду 25-годишњакиња није направила апсолутно никакав позитиван корак у стабилизовању брачног односа и промјени обрасца понашања, ЦСС Загреб је, по утврђењу да су живот и сигурност дјетета угрожени, дјевојчицу издвојио из породице те смјестио у Дјечји дом.

 

Осим дјевојчице, 25-годишњакиња има још и сина којег је такође, тврди тужилаштво, занемаривала. Под утицајем Субутекса и амфетамина препуштала је бригу о њему својој мајци па је у новембру 2021. приликом теренских провјера дјечак затечен у прљавој одјећи и исповраћан по себи. Тако да је и он издвојен из породице. С обзиром да је мајка морала доставити тест на средства зависности, проналазила је изговоре да то не учини, а уједно се није укључила у пројекте за проналазак посла.

Дно је 25-годишња мајка двоје дјеце дотакла кад је у посјети дјетету у Дом долазила успавана, успорена те је фрфљала док је говорила, а једном приликом је отишла из Дома без да је обавијестила портира па одгајатељка није преузела дијете.

Осим што је као родитељ грубо занемарила своје дужности, Општинско државно тужилаштво у Загребу је терети да је 21. новембра 2021. с непознатом мушком особом одлучила налаз Клинике за психијатрију Свети Иван преправити тако што је утврђене присутности у урину амфетамина, Нормабела и Субутекса приказала негативнима. Затим је такав “чист” налаз послала водитељки мјере интензивне стручне помоћи доводећи систем у заблуду, преноси Уна.

За тужилаштво је у коначници починила три кривична дјела против брака, породице и дјетета, једно за непровођење одлуке за заштиту добробити дјетета те два кривична дјела повреде дјететових права као и фалсификовање исправа. За њу тужиоци уједно предлажу условну казну од године дана.

– Ја сам малог хранила и није био занемарен већ само мусав. А што се тиче супруга, кад је дјевојчица одузета, ми смо се тукли па је дошла полиција и социјална. Редовно одлазим у посјете дјеци, носим слаткише. Играм се с њима. Алкохол сам конзумирала кад и супруг, испред зграде, неколико пута седмично. Док нисмо радили, помагао нам је очух и имала сам породиљску накнаду. Кренула сам на лијечење и скроз се излијечила, а кад ме ухватила жеља, знала сам узети само комадић Субутекса и то је то. О мени тренутно брину мама и дечко који се води као отац мога сина – правдала се посрнула мајка двоје дјеце

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана