Оптужена група која је криминалцима из Србије прибављала хрватске исправе

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминалитета у Хрватској (Ускок) подигла је оптужницу која 11 лица терети да су у саставу злочиначке групе припадницима организованих криминалних група из Србије и Црне Горе, уз помоћ кривотворене документације, обезбиједили хрватске документе које су им плаћали од 7.500 до 15.000 евра.

Ускок осумњичене терети да су омогућили прибављање укупно 75 личних карата и 75 пасоша Хрватске издатих на туђе особне податке, чиме су се окористили за више од 4,1 милиона куна (526.000 евра), од чега је највећи дио припао организатору групе.

Главни осумњичени, 47-годишњак чији су иницијали Н.В. оптужен је да је у Хрватској и Србији у заједничко дјеловање повезао остале осумњичене и с наручиоцима договорио набавку хрватских личних карата и пасоша с туђим идентификацијским подацима.

Он је потом у Србији за неутврђени износ новца прибављао личне податке држављана Србије с хрватским држављанством којима нису издате хрватске исправе, а све како би се с њиховим подацима могле за заинтересоване клијенте прибавити хрватске личне карте и пасоши, навео је Ускок.

Вођа групе је осумњичен да је од непознатих особа прибављао неоригиналне путне исправе Србије с унесеним подацима хрватских држављана на чије идентитете ће бити поднесени захтјеви за издавањем хрватских исправа и с уметнутим фотографијама стварних корисника.

Стварни корисници су потом лично одлазили до полицијских управа или станица у Хрватској и подносили захтјеве за издавање исправа у хитном поступку.

Захтјевима су уз своје фотографије прилагали документацију издату на податке лица на чији идентитет су их поднијели, а коју су им у матичним канцеларијама обезбиједили остали окривљени, предочавајући као доказ идентитета невјеродостојне путне исправе Србије.

Не сумњајући у вјеродостојност предочене документације и стварни идентитет подносилаца захтјева, службеници су на основу тих захтјева издавали хрватске личне карте и пасоше с личним подацима хрватских држављана на чије идентитете су захтјеви поднесени, а с фотографијама стварних корисника, преносе хрватски медији.

Документе су подизали 47-годишњи Н.В, али и један број осталих оптужених у замјену за новчану награду, иако су знали да су изданти на туђе личне податке.

Један од окривљених је након што је у матичној канцеларији извадио потребну документацију за доказивање хрватског држављанства, за новчану награду дошао у пожешко-славонску полицију како би добио личну карту и пасош Хрватске на туђе личне податке, али то се није догодило јер је службеница утврдила да изгледом не одговара особи чију фотографију је приложио са захтјевом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана